Turecká opozice ovládla ve volbách klíčová města, velká prohra pro Erdogana

Opoziční Lidová republikánská strana (CHP) si s přehledem udržela posty starostů Istanbulu a Ankary a nad vládní Erdoganovou Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP) zvítězila v dalších velkých městech jako je Izmir, Bursa či letovisko Antalya, uvedla BBC.

Opozice zvítězila i v celkovém součtu hlasů, když ovládla západní část země. Na východě bodovaly strany kurdské menšiny, AKP si udržela především venkovské oblasti centrálního Turecka.

Největší pozornost se soustředila na šestnáctimilionový Istanbul, kde žije téměř pětina obyvatel země a je tam soustředěna skoro třetina turecké ekonomiky. Erdogan tam vyrůstal a jako starosta začínal i svou politickou kariéru. Jeho mohutná podpora kandidáta AKP však ovoce nepřinesla.

[chooze:article;value:545496]

​Post istanbulského starosty obhájil s náskokem 10 % Ekrem Imamoglu z CHP, který byl vládnoucí prezidentově straně trnem v oku už od minulých voleb. Ty vyhrál, přestože se musely kvůli stížnostem AKP opakovat.

Imamoglu se tak podle agentury Reuters stal horkým kandidátem opozice pro příští prezidentské volby. Stejně jako staronový starosta Ankary Mansur Yavas, který v neděli zvítězil s ještě výraznějším náskokem 25 %.

Kromě obhajoby v Ankaře a Istanbulu získala opoziční CHP křesla starostů v dalších 15 velkých městech a těsně vyhrála i v celkovém součtu hlasů, což je poprvé za 35 let.

Pro Erdogana, který se dostal k moci v roce 2003 coby premiér, je to dosud nejtěžší volební porážka, uvedla Reuters. Hlavním důvodem je podle analytiků rozčarování Turků ze špatné ekonomické situace a téměř 70procentní inflace.

[chooze:article;value:541307]

​Příznivci opozice už v Ankaře i Istanbulu zaplavili ulice a začali bouřivě oslavovat. "Jsou to jen komunální volby, ale vítězství opozice ve velkých městech je významnou demonstrací síly proti vládnoucí straně," řekl BBC v Istanbulu příznivec staronového starosty.

Během hlasování došlo na jihovýchodě země s kurdskou menšinou k násilným střetům mezi znepřátelenými skupinami voličů. Při jednom byl jeden člověk zastřelen a dalších 11 zraněno, ve druhém zahynul při rvačce muž a čtyři další utrpěli zranění.

Přímé volební podvody pozorovatelé nehlásili, opozice však čelila různým příkořím od úřadů a měla obrovskou nevýhodu v přístupu do státních i některých soukromých sdělovací prostředků, které ovládá Erdoganova strana AKP. Ta navíc podle AP s největší pravděpodobností využije v oblastech obývaných Kurdy postup z minulých voleb, kdy vítězné starosty z řad Kurdů obviní ze spolupráce s militanty a na jejich místa dosadí státní správce.

Turecko a Sýrie si připomínají tragické zemětřesení. Bylo nejhorší za posledních 100 let (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.