Turecká tajná služba zabila šéfa Islámského státu, oznámil Erdogan

Abú Husajn al-Kurajší převzal vedení Islámského státu (IS) poté, co byl jeho předchůdce loni na podzim zabit. Podle Erdogana ho turecká zpravodajská služba (MIT) sledovala dlouhou dobu a v sobotu se jí ho podařilo "neutralizovat".

"Je to poprvé, co to zde říkám. Tato osoba byla zneškodněna při operaci, kterou včera provedla MIT," prohlásil v televizi TNT turecký prezident.

Syrské zdroje agentury Reuters uvedly, že operace se uskutečnila ve městě Jandairis na severozápadě země poblíž tureckých hranic.

[chooze:article;value:500187]

​Předchozí vůdce džihádistů abú Hasan al-Hášimí al-Kurajší byl zabit povstaleckou Svobodnou syrskou armádou. V čele IS stál zhruba půl roku. Vystřídal abú Ibráhíma al-Hášimí al-Kurajšího, který se odpálil i se svou rodinou, když americké speciální jednotky v únoru roku 2022 obklíčily jeho úkryt.

V minulosti Islámský stát ovládal území o rozloze 88 000 kilometrů čtverečních, které se rozkládalo od severovýchodní Sýrie přes severní Irák, a vnutil svou brutální vládu téměř osmi milionům lidí, uvedla BBC. Před čtyřmi lety byli džihádisté vyhnáni z posledního kousku zabraného území, zůstávají však trvalou hrozbou.

Odhaduje se, že v Sýrii a Iráku má 6 až 10 tisíc bojovníků, kteří se schovávají hlavně ve venkovských oblastech a provádějí útoky typu "udeř a uteč". Pobočky IS působí v Afghánistánu, Somálsku či v okolí Čadského jezera na pomezí Čadu, Nigérie, Kamerunu a Nigeru.

Americké speciální síly minulý rok zneškodnily vůdce ISIS:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.