Turecko do půl roku opustí NATO, tvrdí Erdoganův spojenec. Rusko má radost

Západ vyprovokuje Turecko k odchodu z NATO, tvrdí kontroverzní podnikatel Ethem Sancak. Ten je podle několika na sobě nezávislých zdrojů napojený na tureckého prezidenta Recepa Erdogana.

Sancak to v úterý prohlásil v rozhovoru pro list Aydinlik. "Nedávné události nás k tomuto kroku donutí. NATO nás k tomu svými provokacemi donutí. Snaží se nás stavět proti Řecku, chce nás dostat do víru dění na Středním východě. A v neposlední řadě jste viděli i to pálení koránu ve Švédsku a Nizozemsku. Vystoupení z NATO se stalo naléhavým a nutným," uvedl.

[chooze:article;value:486144]

Ankara podle něj opustí alianci ještě letos. "Stane se to za pět až šest měsíců," dodal s tím, že Turci považují politiku Spojených států amerických za "nejnepřátelštější a nejničivější" a sympatizují spíš s Ruskem a jeho prezidentem Vladimirem Putinem.

Sancakovo vyjádření neuniklo ruským médiím, které ho prezentují jako hotovou věc. "Osmdesát procent tureckého obyvatelstva věří, že Amerika je zlo," napsala agentura TASS.

[chooze:article;value:486355]

Podnikatel působí také jako místopředseda mimoparlamentní Patriotické strany, o které se mluví jako o proruské a pročínské. Vystoupení z NATO má v programu dlouhodobě.

Slova o odchodu přicházejí pouhý den poté, co Erdogan vyhrožoval Švédsku, že zablokuje jeho žádost o vstup do paktu.

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal s tureckým ministrem obrany:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.