Moderní bydlení

Turecko provokuje Evropu, Erdogan se obrátil proti Izraeli

Válka mezi Izraelem a Hamásem se schyluje k nejintenzivnějším bojům, ohledně jednotného postoje ale evropské státy patrně dále tápou. Nečekaně ostré stanovisko ve středu představil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který prohlásil, že Hamás je podle něj pouze hnutí bojující za osvobození Palestiny. "Hamás není teroristická organizace," řekl Erdogan v televizním projevu. 

Jasný výrok vyvolal napříč evropskými státy pozdvižení, protože hlava státu, který je členem Severoatlantické aliance, oproti dalším členským státům v konfliktu na Blízkém východě podpořila Hamás, tedy hnutí, které za teroristické považuje celá Evropská unie a jehož brutální útok na území Izraele si dosud vyžádal přes 1 400 obětí. 

[chooze:article;value:527138]

Ve středu turecký prezident také oznámil, že zrušil svou plánovanou cestu do Izraele. "Jejich hlavním cílem není sebeobrana, ale barbarství, které je promyšleným útokem proti lidskosti," opřel se ve středečním projevu podle New York Times do Izraele. Zmínil, že podle něj není dobrá cesta, aby Západ podporoval Izraelce, kteří "zabíjejí velké množství dětí, žen a starších lidí". Izraelské odvetné nálety na Pásmo Gazy si zatím podle tamních úřadů vyžádaly životy 6 500 lidí. 

Zároveň turecký prezident zrušil cestu do Izraele. Zákonodárci z jeho Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) jeho názor podle tamních médií ocenili a zároveň se v podobném duchu později vyjádřila i opozice. Drtivé vymezování se přichází po letech, kdy se vztahy mezi Izraelem a Tureckem začaly pomalu přibližovat, upozorňuje web The Times of Israel. Pozorovatele mezinárodního dění ostrá slova překvapila, protože dosud byl ke komentování konfliktu Erdogan spíše opatrný a pouze apeloval na zklidnění zbraní. 

[chooze:article;value:525592]

Ještě před útokem teroristů na území Izraele se totiž v září setkal Erdogan s premiérem Benjaminem Netanjahuem během jednání Valného shromáždění OSN, loni zase poprvé od roku 2008 přijel izraelský prezident Jicchak Herzog. Na slova tureckého vůdce bezprostředně reagoval mluvčí izraelské vlády Lior Haiat, který uvedl, že Izrael "bezvýhradně odmítá ostrá slova tureckého prezidenta na adresu teroristické organizace Hamás". Zlepšení vztahů tak není na pořadu dne. 

​Turecko je zemí s jednou z největších armád na světě, na kterou se spoléhá NATO. Jeho odsouzení od Izraele tak představuje další část sporu mezi zeměmi, které se táhne dlouhá desetiletí. "Samozřejmě, měli jsme dobré vztahy, ale Netanjahu je zneužil," nechal se podle televize Al Jazeera před tureckými poslanci slyšet Erdogan. Hlava Turecka také avizovala, že by se v sobotu měla účastnit masové propalestinské demonstrace v Istanbulu, kterou organizuje jeho strana AKP. 

Izraelské tanky vjely do Pásma Gazy, schyluje se k obří vojenské operaci (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.