Turecko se připravuje na zásadní volby. Můžou připravit Erdogana o moc

Dvacet let nestál v čele Turecka nikdo jiný než Recep Tayyip Erdogan. Teď ho ale nejspíš čeká nejtěžší souboj politické kariéry. V posledním průzkumu před volbami o více než pět procentních bodů vede jeho hlavní rival Kemal Kilicdaroglu.

Rozhodnou pravděpodobně ti, kteří ve svém životě nezažili jiného prezidenta než Erdogana, tedy prvovoliči. Velkou roli můžou sehrát také Kurdové, kteří už ale avizovali podporu opozičnímu kandidátovi.

"Dnes máme naději, máme naději pro naši zem. Proto jsme tady. Je to vlastně naše poslední příležitost k záchraně téhle země," myslí si podporovatelka opozice Lorin Inanová.

[chooze:article;value:502382]

Do karet současnému prezidentovi nehraje ani rekordně vysoká inflace, kvůli které mnoha voličům klesla životní úroveň. Hlasování se také odehraje tři měsíce po ničivém zemětřesení, při kterém zemřelo přes 50 tisíc lidí. Podle mnohých za vysoká čísla může právě nečinnost Erdoganovy vlády. 

"Ať už se někomu líbí, nebo ne, je to impozantní politik a rozhodně dělá impozantní kampaně, ve kterých mu nevadí využívat veškerou moc, kterou má z titulu své funkce k dispozici," hodnotí pak Erdoganovy šance Soli Ozel z Univerzity Kadira Hase.

Před pár dny současný prezident například oznámil zvýšení platů státních zaměstnanců o 45 procent, slíbil nižší daně i plyn zdarma a spustil obří solární elektrárnu.

Na TN Live se k tématu vyjádřil bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.