Turek nabral hlasy na nečekaných místech. Nacistická kauza mu neuškodila

Turek získal po lídryni ANO Kláře Dostálové nejvíce preferenčních hlasů a koalice, kterou do voleb vedl, získala přes deset procent hlasů a skončila třetí. Velmi mu pomohla silná aktivita na sociálních sítích a neuškodila mu ani nacistická kauza.

Těsně před volbami se totiž objevila fotografie, na které hajluje. Navíc přiznal, že má doma svícny s hákovým křížem i dýku nacistické SS. Vše obhajoval sběratelstvím a černým humorem.

Pustila se do něj kvůli tomu například lídryně Starostů Danuše Nerudová. Podle ní to totiž není normální. Přesto Turek ve volbách uspěl.

[chooze:article;value:559421]

Podle komentátorky Lenky Zlámalové je nyní otázkou, kde hlasy nabral. "Je to obrovské překvapení a spousta otázek, jestli přišli prvovoliči, jestli to jsou skutečně hlasy mladých lidí, jak se čekalo. Kolik sebrali ODS, kolik sebrali SPD, kolik sebrali Andreji Babišovi," řekla pro TN Live.

Turek získal i podporu bývalého prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause a ve volebním štábu se ukázal i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Sám o sobě mluví jako o pokračovateli dřívější ODS.

Ve volbách neuspěla například SPD v koalici s Trikolorou, která získala jen těsně přes pět procent. Vzhledem ke konzervativnímu a euroskeptickému zaměření obou uskupení tak mohl vzít hlasy právě jim. Podle Zlámalové ale může stát i za tím, že SPOLU letos nevyhrálo.

"Když se podíváte po jednotlivých městech, tak on má velmi dobré výsledky v bohatých prosperujících městech. V Praze má bezmála šest procent, v Brně má skoro osm procent a v Liberci, což vždycky také bývala bašta ODS, má 11 procent," poznamenala Zlámalová. Přes deset procent nakonec získal ve většině krajů.

[chooze:article;value:559262]

"Evropské volby jsou tím typem voleb, kde jsou voliči nejvíce ochotní hlasovat podle svého srdce," vysvětlila expertka na politický marketing Eva Lebedová. "Může se ukázat, že jsou ochotní volit nové strany," doplnila.

Výrazně Turkovi pravděpodobně pomohla kampaň na sociálních sítích. "Je to influencer, je to člověk, kterého udělaly sociální sítě," sdělila Zlámalová. "Voliči si hodně vybírají osobnosti, které jsou pro ně důvěryhodně nebo zajímavé," popsala Lebedová.

"Co mě překvapilo, byl Filip Turek, který měl jinou kampaň než všichni ostatní, hodně vyčníval," míní končící europoslankyně Dita Charanzová (nestr., zvolená za ANO).

Lidé začali chápat, že EU ovlivňuje jejich životy, říká eurokomisařka Jourová k účasti: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.