Turisté kvůli Kachovce ruší pobyty v Bulharsku. Úřady i cestovky je uklidňují

Turisté se obávají, zda je voda na bulharském pobřeží po výbuchu Kachovské přehrady čistá a vhodná ke koupání, a ve velkém ruší pobyty. Podle bulharského zpravodajského webu BNT hoteliéři na Slunečném pobřeží evidují o 50 % více zrušených rezervací než v době pandemie.

"Překvapuje mě, že většina z nich je z Bulharska. Volají nám: 'Nechceme přijet, protože máme strach, že je moře kontaminované'," prozradil hoteliér Rumen Mončev. S podobnými dotazy se na provozovatele hotelů obracejí i turisté z Velké Británie, Německa a dalších států. "Vycházíme z měření vody, která byla provedena nedávno. Předkládáme jim výsledky," uvedl Alexandr Alexandrov, další z hoteliérů. 

[chooze:article;value:509348]

​Turisty se snaží uklidnit i české cestovní kanceláře. Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková přiznala, že jim volají vyděšení klienti a někteří z nich chtějí změnit destinaci. Podle ní ale není třeba panikařit. 

"Pobřeží a pláže v Bulharsku, zejména v oblíbených letních letoviscích, jsou čisté a bezpečné a koupání není nijak omezené. Bulharské úřady pravidelně testují kvalitu vody a žádné doporučení směrem k turistům a ani cestovním kancelářím nevydaly," uvedla. 

"Přímo na místě máme naše delegáty, kteří potvrdili, že sezóna dovolených je v plném proudu a návštěvníci se nemají čeho obávat. Situaci tedy přirozeně sledujeme, ale můžeme všechny ubezpečit, že aktuálně je moře přístupné a svůj pobyt v Bulharsku, které patří k populárním destinacím, jak pro Čechy, tak i Slováky, mohou nadále plánovat," dodala Pavlíková. 

[chooze:article;value:509032]

​Ani nejnovější rozbory vody neodhalily znečištění bulharské černomořské oblasti, informoval web BNT ve čtvrtek s odvoláním na místní úřady. Totožné výsledky potvrdilo jak bulharské ministerstvo životního prostředí, tak regionální centrum pro prevenci a kontrolu nemocí, které spadá pod ministerstvo zdravotnictví. 

"Satelitní pozorování a digitální modelování vodních proudů dosud nedávají důvod k obavám," řekl šéf úřadu pro dohled nad Černým mořem Javor Dimitrov. Tato pozorování naznačují, že potenciální znečištění ustupuje od hranic Rumunska, a vývoj tedy nenasvědčuje tomu, že by se kontaminace dostala k pobřeží Bulharska.

Úřady však nadále situaci bedlivě sledují. Vylití Kachovské přehrady má pochopitelně největší dopad na černomořskou oblast na pobřeží Ukrajiny, zejména v okolí Oděsy. Vzorky vody tam dokonce odhalily přítomnost salmonely a dalších patogenů (psali jsme o tom v tomto článku). 

Voda z Kachovské přehrady zaplavila zoo, kde uhynulo mnoho zvířat (6/2023)

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.