Turisté prozradili, kdy jet do Chorvatska. Tenhle termín je prý nejlepší

Turisté stále častěji míří na dovolenou do Chorvatska už v červnu. Podle tamního zpravodajského portálu Danas je to jednak kvůli úsporám, které období mimo prázdninové měsíce přináší, ale taky kvůli většímu klidu.

"Jsme velmi spokojeni s hotelem i službami, děti jsou velmi spokojené s bazénem i se stravou. To je pro ně to nejdůležitější," popisuje svou zkušenost Chorvatka Maja Klisuričová. "Pro průměrnou rodinu je to určitě také dostupnější," dodala.

To potvrzují také sami provozovatelé ubytování. "Ceny v předsezóně se pohybují mezi 170 a 200 eury, v sezóně od 250 do 300 euro," tvrdí ředitel hotelu Mihael Jovanovič a dodává, že před sezónou má plno asi z 80 procent. "Cena pronájmu mobilheimu je aktuálně od 140 do 200 eur s tím, že v červenci a srpnu tato cena stoupá na 300 eur," říká pak ředitel letoviska v Dramlje Zvonimir Đipalo.

[chooze:article;value:558304]

Podobně jako Maja tráví začátkem června dovolenou v Chorvatsku dalších asi 350 tisíc lidí. Zájem přitom neroste jen mezi místními. Crikvenická riviéra na severu země během letoška zaznamenala nárůst počtu turistů o 15 %. Nejvíc, o 44 procent, tam přibylo Němců. Narostly i počty například Maďarů.

Neznamená to ale, že by bylo ve střediscích narváno. Naopak. Například kemp, kde se ubytovala rodina Schmidtových z Německa, má jen asi poloviční obsazenost. "Vybrali jsme si ho, protože je pro nás velmi levný, jsme tu poprvé a moc se nám líbí," tvrdí. "Je to opravdu osvěžující, opravdu dobré," pochvaluje si pak klidnou červnovou dovolenou Tomislava Ledičová ze Záhřebu.

[chooze:article;value:557155]

Také Češi stále častěji míří k Jadranu už před letními prázdninami. A nejen tam. "Celkově je letos o zájezdy v červnu velký zájem, spousta kapacit na červen je již v mnoha zemích vyprodaných a Chorvatsko není výjimkou," tvrdí marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

"Aktuálně pozorujeme trend Čechů i Slováků jezdit do Chorvatska na kratší pobyty, například na prodloužené víkendy. Také se prodlužuje dovolenková sezóna, kdy klienti jezdí do Chorvatska. Nyní už v případě této destinace obsazujeme běžně termíny od začátku května do konce října," potvrzuje tento trend také tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

"Počasí je v tomto období velmi příznivé a ceny hotelů mnohem nižší než v hlavní sezoně," dodala.

Na některých místech počasí dovolenou lidem komplikuje. Část Chorvatska a Slovinska na konci května skončila pod vodou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.