Turisté se vracejí do Česka. Přibývá návštěvníků z Asie či Ameriky

"Ve městech máme 70 až 85procentní podíl zahraničních turistů, ten podíl obrovsky vzrostl," sdělil ředitel hotelu Sklář v Harrachově Marian Novotný. 

Letos v prvním čtvrtletí Česko navštívily téměř 4 miliony turistů, vloni necelé 3 miliony. Předloni to bylo pouhých 280 tisíc. "Což je 36procentní nárůst oproti loňskému prvnímu čtvrtletí. Největší nárůst je z asijských zemí," řekl ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTourism Jan Herget.

"U téhle zámořské klientely je to z nuly na 100, protože u nás vůbec nebyla. Američani určitě. Dneska nám tvoří zhruba 7 procent," prozradil hoteliér z Pytloun hotels Lukáš Pytloun.

[chooze:article;value:503568]

Umožnilo to zavedení nových a obnovení přímých leteckých spojů. V červenci k nim přibude ještě nová letecká linka z Tchaj-wanu do Prahy. Turista z Asie u nás utratí pětkrát tolik než německý a desetkrát více než tuzemský, polský či slovenský host.

Co do počtu Česko mají nejraději Němci. Těch letos přijelo dvakrát více než všech turistů vloni. Na druhém místě jsou Slováci s Poláky. Ve velkém se vrací i turisté z Itálie, Francie či Španělska.

"Hlavním magnetem je Praha a po Praze jsou to jižní Čechy a jižní Morava," uvedl Herget. V horských oblastech vedou v návštěvnosti Němci a Poláci. 

[chooze:article;value:502450]

Například v Harrachově je aktuálně každý třetí turista z Německa. Každý sedmý je Polák. Jsou to dvojnásobná čísla proti loňsku.

"Snažíme se rozdistribuovat ty turisty do celého Česka," prohlásil Herget. Třeba vyprázdněné Karlovarsko, za pivem na Plzeňsko, na sever Česka za tradiční výrobou skla nebo za vážnou hudbou, která má ve světě špičkový kredit. Letošní sezona má i přes výpadek čínských turistů našlápnuto stát se po dlouhé době rekordní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.