Turisté si rvou vlasy. Chorvatsko čeká vlna zlevňování, zastropovalo ceny

Přidání potravin na seznam se zastropovanými cenami je výsledkem jednání mezi vládou a zástupci maloobchodů. S kritikou ohledně vysokých cen se totiž Chorvatsko potýká už několik měsíců a tvrdé hodnocení ohledně drahoty přichází hlavně od turistů. 

"Přidali jsme 23 nových produktů. Maximální ceny zůstávají u dosavadních položek, kam patří slunečnicový olej, mléko, hladká a hrubá mouka, kuře a mleté vepřové maso," řekl podle webu Danas chorvatský premiér Andrej Plenković na tiskové konferenci po jednání vlády. 

Přehled všech potravin je k dispozici v tabulce: 

​Aktualizovaný seznam v chorvatských obchodech začne platit v pondělí 18. září. Opatření je součástí takzvaného protiinflačního balíčku, na který vláda vyčlenila 464 milionů eur (v přepočtu zhruba 11,3 miliardy českých korun), píše Dnevnik. "Všichni obchodníci dají k jednotlivým produktům značku, že jde o zastropované ceny, aby to všichni spotřebitelé jasně viděli," upozornil chorvatský premiér.

[chooze:article;value:521878]

Podle vládních výpočtů stál nákupní koš se všemi těmito produkty na konci minulého roku v přepočtu zhruba 2 446 českých korun. Se zmrazením maximálních cen by však měl celkově zlevnit na zhruba 1 862 korun. 

Stanovení maximální ceny u zboží zavedli od letošního března na tři měsíce i na Slovensku, kde ale tento krok nesplnil očekávání, která si od něj politici slibovali. Zástupci maloobchodů si tehdy stěžovali, že vláda nastavila cenové stropy příliš vysoko a velké obchodní řetězce zlevnily jen na oko. Za celou dobu podle nich následky rostoucí inflace lidem vůbec neulehčili. 

Levnější potraviny dlouhodobě slibuje i česká vláda. Ekonomové jsou ale skeptičtí (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.