Turisté si z Chorvatska odvezli zákeřného parazita. Nakazili se v kempech

Více než dvě desítky turistů z Německa se na loňské dovolené v Chorvatsku nakazily kryptosporidiózou. Neobvykle vysoký nárůst onemocnění znepokojil německé úřady, uvedl portál Daily Mail.

Jedná se o průjmové onemocnění, které způsobují parazité nazvaní kryptosporidie. Nakaženého trápí vodnatý průjem, může se potýkat také se žaludečními křečemi nebo bolestmi břicha, dehydratací, nevolnostmi, zvracením či horečkou. Neobvyklý nebývá ani úbytek váhy.

Člověk se nejčastěji může nakazit například z kontaminované vody nebo potravin, jak informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Onemocnění u zdravých lidí trvá obvykle týden nebo dva. Symptomy ale mohou přetrvávat i téměř měsíc. A zatímco u některých lidí může být průběh mírný, v případě pacientů s oslabenou imunitou se může rozvinout závažné a někdy i smrtelné onemocnění.

[chooze:article;value:526278]

Podle odborníků byla nejpravděpodobnějším zdrojem infekce u nakažených Němců voda z bazénu, informoval zdravotnický institut National Library of Medicine (NLM).

Všech 23 případů onemocnění evidují tamní úřady mezi 31. červencem a 1. říjnem roku 2023. "Všichni nemocní navíc pobývali v Chorvatsku," sdělili experti. Dovolenkáři byli ubytováni v deseti různých kempech, z nichž devět se mělo nacházet na Istrii.

Téměř všichni nemocní zdravotníkům potvrdili, že využívali bazény v kempech. Pouze v jednom případě se nakažený v bazénu nekoupal. Věděl ale, že se setkal se symptomatickým člověkem asi 14 dní předtím, než u něj nemoc naplno vypukla.

"I když víme, že silné deště na začátku srpna mohly vodu kontaminovat, více než čtvrtina případů se potýkala s příznaky ještě před touto změnou počasí," doplnili odborníci.

Chorvatsko je ve vážném ohrožení. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.