Turisté si z dovolené v Turecku odvezli pár kamenů do akvárka. Hrozí jim vězení

Takový závěr dovolené si partneři Kim a Warre z Belgie nepředstavovali. Když se minulý týden vraceli domů z turecké Antalye, zadrželi je při letištní kontrole. V jejich kufru totiž byly tři kameny, které pár našel na výletě ve městě Manavgat, a rozhodl si je vzít s sebou jako suvenýr. 

Jak upozorňuje turecká BBC, kameny k jejich smůle měly historickou hodnotu. Odborníci z antalyjského muzea totiž po prozkoumání zjistili, že se jedná o zbytky starých budov. Dvojice teď nemůže z Turecka vycestovat a musí tam počkat na soudní proces. Ženu obvinili z pašování archeologických artefaktů, za což jí hrozí pokuta ve výši 15 tisíc korun a trest od jednoho do pěti let ve vězení. 

"Přišla k nám na letišti nějaká žena a zeptala se, jestli si vezeme sůl nebo minerály. Řekl jsem, že ne, ale že v kufru máme nějaké kameny. Ty si často na dovolené bereme jako dekoraci do mého akvária," řekl Warre pro belgickou televizi VRT. "Druhý den to musela jít moje přítelkyně vysvětlit k soudu. Nechápu, proč to musela udělat Kim, a ne já," dodal. 

[chooze:article;value:500712]

​Profesor archeologie Ralf Vandam pro BBC vysvětlil, že Turecko je na historické artefakty hodně citlivé a turistům důrazně nedoporučuje pokoušet si cokoliv odvézt. "Je velmi pravděpodobné, že v Turecku najdete něco archeologicky cenného. Vše, co tam najdete, je majetkem turecké vlády. Tato přísná legislativa platí nejen pro Turecko, ale i pro ostatní středomořské země," varuje. 

Kim a Warre mezitím zůstávají v Turecku a čekají, co s nimi bude dál. Pořád nemohou uvěřit tomu, co způsobilo sebrání tří kamenů ze země. Jeden byl velký jako moje ruka, byl pískově zbarvený a byly do něj vyryty dvě květiny. Našli jsme ho v uličce plné odpadků. Další dva kameny, které vypadají jako kusy mramoru, jsme našli na pláži. Bylo jim tam plno," prozradil Warre v rozhovoru pro belgickou televizi. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.