Turisté v šoku. Na dveřích chorvatského obchodu našli vzkaz plný nadávek

Chorvatští obchodníci mají letos rok plný novinek. Nejenže od začátku roku země přešla na euro, ale od června platí ještě další změna. Většina obchodů musí mít zavřeno během téměř všech nedělí a státních svátků. Zákon má sice několik výjimek, o kterých jsme podrobně psali v tomto článku, ale řada prodejců s ním i přesto má velký problém.

Jeden z obchodníků se svůj hněv na nový zákon a vládu, která ho přijala, rozhodl dát najevo neobvyklým způsobem. Na dveře své prodejny ve Splitu vyvěsil v neděli vzkaz, kterým dal jasně najevo svůj názor. 

"Vážení zákazníci, naše vláda je plná opic, které ze všeho dělají chaotickou džungli, takže náš malý obchod je dnes zavřený (jako většina obchodů v Chorvatsku). V souladu s tímto rozhodnutím strávíme tento den na pláži pojídáním banánů a opičením, abychom vzdali hold naší vládě (v případě deště budeme popíjet doma nebo v kavárně, v každém případě budeme vyvádět opičiny)," mohli si přečíst na ceduli turisté, na které byla celá akce zřejmě zaměřena. Vzkaz byl totiž napsán v angličtině. 

[chooze:article;value:516545]

​Obchodník ještě doplnil poznámku, kde vysvětlil důvody, proč mu nové pravidlo tak vadí. "Náš obchod závisí na cestovním ruchu, takže je opravdu idiotské zakázat nám pracovat v sezóně. Ale, hej... vítejte v Chorvatsku," dodal na závěr naštvaný obchodník. 

Vzkaz někdo anonymně nasdílel ve skupině na facebooku s názvem "Sdružení Hlas podnikatelů". Příspěvek olajkovalo téměř 600 lidí a v komentářích se mimo jiné objevila i další fotka vzkazu podobného rázu. Tento obchodník na svoji prodejnu nalepil o něco stručnější ceduli s nápisem "Zavřeno (politika retardované vlády)". 

Někteří prodejci možná skončí

Obchodníci si na nový zákon v Chorvatsku stěžují dlouhodobě. Problémy kvůli němu má například majitel malého obchodu s potravinami nedaleko města Varaždín, který dokonce zvažuje, že s provozem prodejny po téměř 30 letech skončí. Dokonce se obrátil na úředníky s nápadem na netradiční řešení, ale neuspěl. Více jsme jeho příběh popsali v tomto článku

Do Chorvatska vyrazil i štáb TV Nova, který zkoumal ceny tamních služeb. Podívejte se, jak zdražily:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.