Turistka si v Egyptě koupila suvenýr. Dovolená se záhy změnila v noční můru

Šestapadesátiletá právnička Nathalie poslední den své desetidenní dovolené v Egyptě vyrazila na nákupy. V umělecké galerii luxusního hotelu Winter Palace ji padla do oka soška, kterou si pořídila za 250 euro (cca 6 300 Kč), napsal web Euronews. "Netušila jsem, že mi žádné štěstí nepřinese," řekla Nathalie.

Následující den ji totiž na luxorském letišti čekal obrovský šok. Celníci během bezpečnostní kontroly zaregistrovali v jejím kufru podezřelý předmět a zalarmovali policii. Přivolaní odborníci dospěli k závěru, že se jedná o 4 500 let starou starožitnost. Policisté turistku převezli na stanici, kde jí přidělený právník sdělil, že ji považují za vinnou a měla by se omluvit. Noc strávila se 40 dalšími vězni v místnosti o velikosti deset m², informoval portál Travel Tomorrow.  

[chooze:article;value:541498]

Do soukromé cely byla přemístěna až po zásahu Jeana-Françoisa Riala, generálního ředitele cestovní agentury, se kterou na dovolenou odletěla. "Za třicet let jsme nikdy nic podobného neřešili. Naštěstí se nám podařilo pro Nathalii zlepšit podmínky zadržení. Bylo ale velmi náročné proces urychlit, protože případ převzala státní bezpečnost," uvedl Rial pro francouzský list Le Figaro.

O dva dny později právnička stanula před francouzsky mluvícím soudem. Ten předvolal také tři umělecké odborníky i majitele galerie, ve které Nathalia sošku koupila. Soudce potom řízení pozastavil, protože z výslechů vyplynulo, že soška pochází ze sériové výroby určené pro turistický trh. Francouzskému velvyslanci v Káhiře se nakonec podařilo zajistit povolení k odletu, a Nathalie se tak mohla vrátit domů. 

"Podle toho, co jsem pochopila, mám doživotní zákaz vstupu do země," řekla Nathalie deníku Le Figaro. Svůj otřesný zážitek nehodlá nechat jen tak a celou situaci předala právníkovi. 

Francouzská média po aféře turisty před návštěvou Egypta varují a apelují na ně, aby si hlavně nekupovali žádné suvenýry.

Turisté si z dovolené odvezli pár kamenů. Hrozí jim za to vězení (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.