Turisty na nejvyšší hoře Ukrajiny zasáhl blesk. Muže a dívku zabil

Výlet skupiny turistů na nejvyšší horu Ukrajiny Hoverlu, která leží v Zakarpatské oblasti na někdejších hranicích meziválečného Československa, skončil tragicky. U jejího vrcholu je totiž zastihla bouřka a jeden z blesků tři z nich zasáhl. Dospělý muž a asi 11letá dívka svým zraněním podlehli. O události informoval deník Ukrajinská pravda.

"Dne 6. července ve 14:53 přijala záchranná služba zprávu, že na hoře Hoverla došlo k zranění tří osob bleskem, z toho jedné dívky ve věku přibližně 11 let. Při příjezdu na místo záchranáři našli dívku i muže bez známek života. Ženu v šoku doprovázeli další členové skupiny turistů a předali ji do péče lékařů," napsali pak na facebooku ukrajinští záchranáři.

[chooze:article;value:512120]

Právě 6. července zasáhly Slovensko a následně Ukrajinu silné bouřky. Ty pak doputovaly až nad Kyjev. Jen o den dříve se blýskalo také nad Českem.

"Při bouřkách na horách se neschovávejte mezi stromy. Lepší je se ukrýt do nějakého výmolu. Pokud je vás více, neshlukujte se. Pokud se musíte přesunout z místa na místo, nechoďte vzpřímení – blesk by vás mohl zasáhnout do hlavy. Stejně tak při sezení se snažte mít hlavu skloněnou. Na zem si ale ani nelehejte. Nemějte u sebe kovové předměty a nedotýkejte se kovových konstrukcí," připomínají ukrajinští záchranáři, jak se zachovat, pokud vás na výšlapu zastihne bouřka.

Nejdůležitější ale je vůbec se do bouřky nedostat. "Vždy zkontrolujte předpověď počasí a sledujte výstrahy před bouřkami!" zdůrazňují.

Ukrajinský prezident Zelenskyj dorazil do Prahy. Takto probíhal jeho příjezd:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.