Turisty v Chorvatsku čeká nový poplatek. Někteří ho budou platit i vícekrát

Součástí připravované novely o cestovním ruchu v Chorvatsku (psali jsme o tom v tomto článku) bude i tzv. ekologická daň, kterou budou muset turisté platit při návštěvě tamních letovisek. Podrobnosti k tomuto novému poplatku sdělila chorvatská ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová v rozhovoru pro Večernji List

Stát podle ní zatím neuvažuje o plošném zavedení této daně, nebude tedy povinná. Rozhodovat o tom budou vedení jednotlivých měst, stejně jako o výši poplatku. Aktuálně se hovoří o částce mezi jedním až třemi eury (70 Kč) za den. Týkat se to má i jednodenních výletů, někteří turisté tak během dovolené těchto poplatků zaplatí více, pokud budou chtít navštívit více měst. 

[chooze:article;value:500509]

​"Rozhodnou si o tom místní samosprávy, které mohou, ale nemusí ekologickou daň zavést. Faktem je, že některé lokality jsou přeplněné, pro některé jsou zase velkým problémem jednodenní návštěvníci. Nadměrným turismem trpí nejen život místních obyvatel, ale i kulturní a přírodní bohatství," řekla Brnjacová. 

"Cestovní ruch by se neměl vyvíjet na úkor místních lidí, což je celkově směr, kterým se ubírá náš první zastřešující zákon o cestovním ruchu," doplnila ministryně s tím, že první návrh by měl být veřejnosti představen do léta. 

Samosprávy si rozhodnou také o tom, v jakém období bude ekologická daň platit. Počítá se totiž s tím, že některé ji budou chtít zavést pouze v hlavní turistické sezóně.

[chooze:article;value:501536]

​Zatímco někteří návštěvníci opatření chápou, jiní na Chorvatsku nenechali nit suchou. "Naštěstí v sousedství existují levnější a lepší destinace než jejich [chorvatské] předražené pobřeží," vyjádřil se obyvatel Bosny a Hercegoviny. "Nejlepší by bylo, kdybychom jim zaplatili za to, že vůbec nepřijedeme," doplnil ho jiný. 

Speciální poplatek pro turisty ale není v Evropě žádnou novinkou. Například Barcelona zavedla turistickou daň už v roce 2012 a jejím cílem bylo přilákat "kvalitní" návštěvníky. Od letošního dubna si podle El Periodico samotné město účtuje 2,75 eura (cca 64 korun), další daň pak turisté platí za ubytování nebo plavbu lodí. Částky se liší podle typu hotelu a počtu strávených nocí. 

Chorvatsko připravuje radikální zákon. Chystá se omezit počet turistů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.