Tvrdá daň za okupaci Černobylu. Ruské vojáky začíná drtit nemoc z ozáření

Když minulý rok začala válka na Ukrajině, svět zaplavily zprávy o ruských vojácích, kteří dobyli Černobyl. Panovaly obavy, jaké následky pro Evropu jejich počínání přinese. Po několika týdnech ale jednotky oblast opustily, respektive z ní byly vytlačeny. Ruští vojáci však neodešli s prázdnou – mnozí z nich si kvůli vystavení vysokým dávkám radioaktivity odvezli nemoc z ozáření. 

O tématu informoval deník The Times, který přinesl rozhovory s několika obyvateli z okolí elektrárny. Přiznali, že je šokovalo, že Rusové několik týdnů tábořili v té nejzamořenější části černobylské oblasti. Na místě dokonce kopali zákopy a rybařili v chladícím kanálu reaktoru. 

[chooze:article;value:458103]

​U mnohých z nich se i po měsících začínají objevovat následky ozáření. Nikdo dodnes nedokáže pochopit, proč vojáci takto riskovali. Pracovníci černobylské elektrárny agentuře Reuters prozradili, že někteří Rusové vůbec o havárii v 80. letech nevěděli. Podle The Times se je ale místní lidé pokoušeli varovat před nebezpečím. 

"Začala jsem na ně křičet. Snažila jsem se je informovat, vysvětlit jim, co se děje v jejich zemi," prozradila 74letá Galyna, která si ale nemyslí, že by si vojáci neuvědomovali hrozící nebezpečí. "Myslím, že chápali rizika, ale jsou prostě tupí. Hromadili písek z Rudého lesa a dělali si z něj stanoviště," vzpomíná. 

[chooze:article;value:497116]

​"Nesnažte se v tom hledat logiku," doplnila ji Oksana, která je zaměstnankyní úřadu zodpovědného za dozor nad uzavřenou zónou. "Je to hloupost," okomentovala nápad Rusů, kopat v extrémně zamořeném lese zákopy. "Je to nejnebezpečnější území v uzavřené zóně, protože pod zemí je radioaktivní odpad," vysvětlila. 

Stálá mise

I přes nebezpečí, které v Černobylu hrozí, se v elektrárně pracuje naplno. Tento režim funguje právě od začátku ruské invaze, kdy byl zaveden z bezpečnostních důvodů. "Nyní pracujeme jako v roce 1986. Nastoupil jsem do služby a budu tu až do příštího pondělí," řekl pro OSN na konci dubna, při příležitosti výročí jaderné havárie, tamní bezpečnostní technik Alexandr Novikov. 

Po obsazení Černobylu ruskou armádou OSN pověřila agenturu pro atomovou energii (MAAE) stálými misemi. "Dříve inspektoři přijeli, provedli inspekci a pak odjeli. Nyní zástupci MAAE žijí s našimi zaměstnanci a provádějí inspekce, aniž by elektrárnu opustili," vysvětlil Novikov. 

Na konci dubna si Ukrajina připomínala 37. výročí havárie v černobylské jaderné elektrárně: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.