Tvrdá opatření vůči ženám. Tálibán jim zakázal studovat na vysokých školách

Zákaz vyššího vzdělávání pro ženy a dívky s okamžitou platností. Radikální hnutí Tálibán prosazující islámské právo šaría vzalo Afghánkám další ze základních lidských práv, právo na vzdělání.

"Tálibán slíbil obyvatelům Afghánistánu a mezinárodnímu společenství, že znovu otevře školy. Nyní ale slyšíme opak. Tento nepřijatelný postoj bude mít pro Tálibán tvrdé důsledky," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

[chooze:article;value:469175]

Nařízení, které vydal ministr pro vyšší vzdělávání Nadá Muhammad Nadím, vešlo v platnost pouhé tři měsíce poté, co v zemi proběhly přijímací zkoušky na univerzity. Střední školy dívky nemohly navštěvovat již déle, na některých místech ale vyučování probíhalo v utajení. Zákonů namířených proti ženám za posledních několik týdnů přibylo mnohem víc.

"Od 9. listopadu mají ženy zakázáno navštěvovat většinu veřejných parků, lázní a tělocvičen. Jejich společenský prostor je omezen, stejně jako prostor politický," popsala zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN pro Afghánistán Roza Otunbajevová.

Vůdci Tálibánu v srpnu 2021, kdy se Afghánistán pokoušely narychlo opustit tisíce lidí, slíbili, že v zemi bude platit mírnější forma práva šaría než v letech 1996 až 2001. Tehdy se běžně používaly tresty jako veřejné popravy nebo kamenování a ženy nesměly pracovat nebo chodit k lékaři.

Začátkem prosince bylo zveřejněno video, které zachycuje, jak Tálibán veřejně bičuje 27 lidí. Jednalo se o tresty za údajné cizoložství, krádeže nebo drogové delikty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.