Tvrdá rána po smrti Janečkové (†25) z Talentmanie. Už za ni našli náhradu

[chooze:gallery;value:28348]

Zprávy o smrti mladé operní pěvkyně šokovala celou republiku i část uměleckého světa za hranicemi. Talentovaná umělkyně od loňského února bojovala se zákeřnou rakovinou prsu. Ještě na začátku roku na instagramu psala, že její léčba proběhla úspěšně, o zhoršení jejího stavu v posledních měsících věděl jen úzký kruh její rodiny a někteří kolegové z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Právě tam se seznámila s hercem Vlastimilem Burdou, za kterého se vdala v červnu. O momentech těžké nemoci, při kterých vedle ní jako rozhodující opora stál, napsal v úterý v dojemném vzkazu. 

"Chuť do života i práce jí určitou dobu nevzalo ani vědomí, že v tomto boji nemá šanci zvítězit. Sama přišla s myšlenkou nutné alternace v komorním muzikálu Interview, kterou jí autoři psali takříkajíc na tělo. To, že se ale plánované premiéry nedočká, netušila ještě v létě ani ona sama, ani my," uvedla šéfka souboru ostravského divadla Gabriela Petráková k tomu, jak přistupovala ke svým rolím i během posledních týdnů života. 

[chooze:article;value:524724]

Domluvené měla ještě vystoupení v lednickém kostele svatého Jakuba Staršího v pátek s chlapeckým pěveckým sborem Boni Pueri. Po její smrti se ale pořadatelé Lednicko-valtického hudebního festivalu překvapivě rozhodli koncert nezrušit. "Patricia pro nás vždy bude ta, která rozdávala radost zpěvem a inspiraci odvahou a silnou vůlí. Bylo jejím přáním o jejím zdravotním stavu nikoho neinformovat a soustředit síly na sebe," sdělil ředitel festivalu klasické hudby Jiří Partyka. 

Plánovaný páteční koncert se tak stane vrcholnou poctou zesnulé Patricii. Má být i poděkováním od vedení festivalu za to, že i operní zpěvačka plánovala být součástí dramaturgie, která vyzdvihovala mladé hudební talenty, jež se na umělecké výsluní mohou dostat stejně jako ona. "Po pečlivém zvážení jsme se v rámci dramaturgie rozhodli představit mladou talentovanou sopranistku Adélu Řehořovou, která je ve svých 16 letech na počátku pěvecké kariéry," oznámil ředitel k náhradnici. 

[chooze:article;value:524617]

​Ve velmi mladém věku se prosadila i Patricia, když ve 12 letech ovládla televizní soutěž Talentmania. Nedlouho poté vydala vlastní debutové album a po absolvování operního zpěvu na Janáčkově konzervatoři pravidelně vystupovala s mnoha českými i zahraničními symfonickými orchestry. Proslavila se i za hranicemi Česka, když se v roce 2014 stala absolutní vítězkou pěvecké soutěže Concorso Internazionale Musica Sacra v Římě.

​Jako 12letá vyhrála Talentmanii. Patricia Janečková podlehla zákeřné rakovině:  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.