Tvrdá rána pro Rusko. Významný spojenec se ho rozhodl hodit přes palubu

Čínské státní banky si došláply na ruské klienty. Důvodem je strach z amerických sankcí. Spojené státy totiž v prosinci oznámily, že tvrdě postihnou zahraniční finanční společnosti, které pomáhají Kremlu v tažení proti Ukrajině, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg.

Podle agentury teď nejméně dvě čínské banky prověřují některé klienty. Zjišťují, zda jejich obchodní registrace, oprávnění příjemci a koneční správci pocházejí z Ruska, uvádí dále Bloomberg. Čínské banky si posvítí také na klienty, kteří nejsou ruskými občany, ale v Rusku podnikají.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl agentuře Reuters, že Moskvy se to netýká, jde prý o záležitost zúčastněných společností. "Toto je velmi citlivá oblast a je nepravděpodobné, že by o ní mohl někdo mluvit, neměli byste to očekávat," řekl Peskov novinářům. "Pokračujeme v rozvíjení vztahů s Čínou, je to náš velmi důležitý strategický partner," dodal mluvčí Putina pro Reuters.

[chooze:article;value:531422]

Prezident Si Ťin-ping podpořil Kreml hned po jeho invazi na Ukrajinu, vyhýbá se ale poskytování vojenské pomoci Rusku. Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) tvrdí, že Čína přestává být Rusku oddaná a má výhrady proti "neomezenému partnerství", které Moskva požaduje. V diplomatické rovině ovšem za Vladimirem Putinem stojí.

Čínské banky už dříve splnily americké sankce uvalené na Írán a Severní Koreu. Nechtěly ztratit přístup k americkému dolarovému systému vypořádání mezibankovních plateb.

Rusko dosáhne svého cíle, prohlásil Putin. Sám neví, co za cíl to je, říká Just (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.