Týden po ničivém zemětřesení: Obětí už je přes 35 tisíc, šance najít přeživší mizí

6. únor – den, který navždy změnil životy milionů lidí v Turecku a v Sýrii. Ani po týdnu od ničivého zemětřesení pátrací akce po přeživších pod sutinami budov neustávají.

Na místě stále zasahují záchranáři z desítek zemí světa. "Více než stovka zemí poslala své záchranné týmy, aby tam pomohly vytahovat přeživší ze sutin. Zachraňují lidi, kteří byli zasypáni i šest dní," uvádí náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martin Griffiths.

Jenom v Sýrii o střechu nad hlavou přišlo více než pět milionů lidí, což je asi čtvrtina obyvatel. Většina teď neví, kde složit hlavu.

[chooze:article;value:489534]

​"Musíme odsud pryč, ale nevíme kam. Nemáme se kam vrátit. Nemáme plán. Moje jediné přání je, aby byla moje žena a děti v pořádku," říká jeden z přeživších. "Ti, kteří mají peníze, tak odjíždějí. My jsme chudí. Vláda nám říká, ať na měsíc odjedeme, ale jak mám za sebou zanechat svůj domov? Mám tady svá pole a obživu," přidává se jedna z místních žen.

Turecké úřady vydaly už více než 130 zatykačů souvisejících s nekvalitní výstavbou budov, což podle odborníků přispělo k vysokému počtu obětí. V Turecku zemřelo přes 30 000 lidí. "Vidím tu sestřiny šaty, oblečení jejího syna. Cítím tu pořád jejich vůni, všechny ty vzpomínky," reaguje další z přeživších.

To nejsilnější zemětřesení ze série otřesů, která minulé pondělí oblast zasáhla, mělo sílu 7,8 stupně. Odborníci varují, že otřesy mohou v oblasti doznívat i několik měsíců. Nejsou prý vyloučena ani další silná zemětřesení.

Ve Štrasburku začalo plenární zasedání. Zaměří se na pomoc po zemětřesení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.