Tým vědců z Liberce přišel s inovativní technologií. Má pomoct s čištěním vod

Čistírny odpadních vod dokážou běžnými procesy z vody odstranit 90 procent látek, které tam přitékají. "Ty koncentrace těch farmak, které natékají na čistírnu, jsou v řádu mikrogramů na litr. Asi nejvyšší koncentrace jsou na léčbu vysokého tlaku, dny, cukrovky a antibiotika – tam je nárůst v zimních měsících," vyjmenoval vedoucí výzkumného projektu Tomáš Lederer. Ale z lidského těla se tam dostanou také hormony a psychofarmaka. "Ty patří mezi ty nejhůř odstranitelné," doplnil.

Ve speciální laboratoři vědci testují v dovezené odpadní vodě nejrůznější materiály. Čistí ji v několika cyklech. V prvním se voda přečerpává přes granule železné rudy, ke které se přidává peroxid. Pak voda probublává v nádobě, v níž jsou materiály pro biologické odbourání organických látek.

Po třech hodinách je voda zcela čistá. Libereckou čistírnou vody protéká několik desítek kubíků vody za hodinu. A právě tam vědci nyní pokračují s výzkumem. Mají i model, který v poměru jedna ku šesti tisícům pokrývá potřeby Liberce a Jablonce nad Nisou.

[chooze:article;value:499623]

​Do léta chtějí vědci vybudovat stokrát větší model, na kterém už budou schopní spočítat i reálné provozní náklady. "Ty odhady jsou takové, že provozně to bude zvedat cenu čištění vody o 10-20 korun na kubík," dodal Lederer. To by měly, podle nařízení Evropské unie, platit právě farmaceutické a kosmetické firmy.

"Doufáme, že nám výzkum ukáže, kterým směrem půjdeme dále, tak, abychom vyhověli evropské legislativě," uvedla mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardiánová.

Léky v odpadních vodách poškozují zejména přírodu. U ryb, obojživelníků i měkkýšů způsobují vývojové a reprodukční poruchy a změny chování. U člověka mohou vznikat také rezistence na antibiotika. Vývoj účinné technologie zabral libereckým vědcům tři roky a financovala ho norská vláda deseti miliony korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.