Tyto aplikace o vás sbírají data i vypnuté. Zabránit tomu jde jen jedním způsobem

Nedávný výzkum vývojáře mobilních aplikací Mysk odhalil, jak společnosti využívají takzvaných push notifikací, tedy krátkých upozornění, ke sběru dat o svých uživatelích. Zneužívají při tom mezeru v ochraně, kterou jinak poskytuje operační systém iOS od společnosti Apple.

Normálně totiž aplikace v rámci iOS nemají dovoleno běžet, aniž by je člověk měl otevřené, a to právě z důvodu ochrany soukromí a snížení spotřeby elektřiny. Výjimku tvoří právě push notifikace. Pokud taková notifikace na telefon přijde, aplikace se na chvíli zapne, což jí má umožnit dešifrování obsahu oznámení nebo stahování dalšího obsahu.

Zároveň je to ale prostor, který můžou společnosti využít k posílání dat o uživateli z telefonů zpět na své servery. Praktiku zneužívá množství oblíbených aplikací. Podle Mysku k nim patří TikTok, Facebook i jeho Messenger, Instagram, Threads, LinkedIn, X (bývalý Twitter) i další.

[chooze:article;value:538463]

Aplikace tak můžou odesílat informace, jako je doba provozu systému, jazyk systému a klávesnice, dostupná paměť, stav baterie, model zařízení nebo jas displeje. Ty přitom můžou společnosti využít k profilování jednotlivých uživatelů a často to také dělají.

Podle webu Gizmondo ale například společnosti Meta (pod níž patří Facebook, Instagram a Threads) a LinkedIn odmítají, že by takto získaná data k profilování uživatelů používaly. Například podle LinkedInu slouží informace získané přes notifikace pouze k ověření jejich správné funkce.

[chooze:article;value:538615]

Že dochází ke zneužívání notifikací pro sledování uživatelů, a to nejen na iOS, ale i na Androidu, však není úplně novou informací. Už loni v prosinci varoval podle televize CNBC americký senátor Ron Wyden, že data z notifikací vyžádaná přímo ze serverů společností Apple a Google, využívají vlády ke sledování některých lidí a zjišťování informací o nich, to vše bez nutnosti přístupu k jejich telefonu.

Jediným způsobem, jak se jde proti podobnému sledování bránit, je podle odborníků úplně notifikace v nastavení aplikace vypnout. Nepomůže ani jejich pouhé omezení například jen na zvukové upozornění. 

Máte na telefonu špinavý kryt? Vyzkoušeli jsme trik, který by vám mohl pomoct (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.