Tyto sladkosti z českých regálů už dávno zmizely. Pamatujete si je ještě?

Některé pochutiny z regálů zmizely v tichosti, za jiné se zákazníci už roky "bijí". Je to případ Vlnek od Opavie, které z trhu zmizely už před 12 lety. Firma Mondelez se je v roce 2011 rozhodla přestat vyrábět po výsledcích průzkumu z trhu. Přesto sladkost neztratila svoje fanoušky a dodnes se na nejrůznějších diskuzních fórech objevují nostalgické příspěvky a vzpomínky na tuto kdysi populární pochutinu. 

Na facebooku existuje skupina Vraťte nám naše Vlnky, která má tisíc fanoušků. V roce 2015 dokonce vznikla petice za návrat sladkosti, ale nebyla úspěšná. Podepsalo ji okolo 3 000 lidí, firma tehdy spotřebitelům vzkázala, že si sice cení jejich zájmu, ale o návratu Vlnek zatím neuvažuje.

[chooze:article;value:527093]

​Oblíbená sladkost se ovšem dala ještě před několika lety koupit například na portálu Aukro. Šlo ale pouze o "sběratelský kus", výrobku prošla minimální trvanlivost už v roce 2008, a o jeho případné konzumaci tak nemohla být řeč. I přesto se prodala za 65 korun.

Další sladkosti

Další oblíbenou pochoutkou od Opavie byly Diskito hvězdičky. Ani ty už se nevyrábějí, místo nich však značka Milka nabízí podobnou cukrovinku. Někteří spotřebitelé se ale v diskuzích shodují, že to rozhodně není to samé, jako byly Diskito hvězdičky.

Kromě Diskito hvězdiček si lidé stýskají i po dalších sušenkách, jež už nejsou nikde k sehnání. Chybí například sušenka Orion Sandwich. Mezi sušenky, na které můžeme už jenom vzpomínat, patří také Dukla. Ty se kdysi vyráběly v Lomnici nad Popelkou. Firma Mondelez výrobu oplatků ukončila před deseti lety, důvodem byly nízké prodeje tohoto výrobku.

[chooze:article;value:528423]

​Z nabídky cukrovinek také zmizely Sfinx Antiperle. Ty se začaly vyrábět v roce 1960 v Chotyni v pobočce podniku Lipo. Původně se prodávaly v plechových krabičkách, později pak v zelených plastových krabičkách s průhledným víčkem. V současnosti se již nedají nikde koupit.

Nyní také z českých a slovenských regálů zmizí Rumové pralinky. Vyráběly se od 60. let, jejich obliba ale mezi zákazníky v poslední době klesá, Nestlé je proto stahuje z prodeje.

"Věříme, že si ale spotřebitelé najdou cestu k jiným našim produktům, jejichž obliba mezi širokým spektrem spotřebitelů naopak výrazně stoupá, a to i díky řadě novinek a nových příchutí," řekla redakci TN.cz mluvčí společnosti Tereza Skrbková. Rumové pralinky se tak zařadí do seznamu sladkostí, na které Češi mohou už jen nostalgicky vzpomínat.

Bohemia Chips

Na brambůrky Bohemia Chips určitých příchutí ale někteří spotřebitelé nechtějí jen vzpomínat. Přejí si, aby se vrátily zpět. Před skoro třemi lety proto vznikl profil na instagramu "bojující" za to, aby se znovu začaly vyrábět brambůrky Uzené s křenem a Hovězí na cibulce. Na profilu je skoro stovka parodických příspěvků požadujících po firmě Intersnack, aby jejich výrobu obnovila. Přes čtyři tisíce lidí také podepsaly petici za návrat těchto pochutin.

Firma Intersnack ale v roce 2021 znovuobnovení příchutí neplánovala. "V současné chvíli návrat příchutě Uzené s křenem neplánujeme, ale není vyloučeno, že se příchuť pro velký zájem našich spotřebitelů v budoucnu opět neobjeví ve vašich oblíbených obchodech," uvedla tehdy firma. Od té doby se ovšem brambůrky zpátky do regálů nevrátily. I na ně tak spotřebitelé mohou zatím pouze vzpomínat.

[chooze:poll;value:f44e6b3941498c0591f1f205961be982be113191]

​Na Olomoucku řádili čokoládoví bandité. Za krádež pochutin jim hrozí vězení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.