U Brna mohutně hořel les, v Praze louka. Výstraha před ohněm potrvá až do víkendu

[chooze:gallery;value:35883]

​Požár lesa poblíž obce Osiky v okrese Brno-východ nahlásili hasičům v pondělí krátce po 19. hodině. "Při příjezdu první jednotky velitel zásahu průzkumem zjistil, že hoří v těžko přístupném terénu na ploše zhruba 100x200 metrů a požár se dále šíří," uvedl na webu mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

Ihned byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Do boje s ohněm se pustilo 15 jednotek. Na pomoc přiletěl vrtulník s bambi vakem, který stačil do setmění provést osm shozů.

[chooze:article;value:553336]

​Požár se hasičům podařilo zlikvidovat před 22. hodinou, celou noc zůstali na stráži místní dobrovolní hasiči.

Pár hodin před touto událostí vyjížděli k požáru v přírodě i pražští hasiči. Poblíž hostivařské přehrady hořel travní porost na ploše jednoho hektaru. Uhasili ho pomocí dvou vodních proudů, informoval na síti X mluvčí HZS Praha Martin Kavka.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli požárům vydal výstrahu, která platí až do páteční půlnoci a to ve : Středočeském (Dobříš, Hořovice, Příbram, Sedlčany, Vlašim, Votice), Jihočeském (Blatná, České Budějovice, Dačice, Jindřichův Hradec, Milevsko, Písek, Soběslav, Strakonice, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vodňany), Plzeňském (Blovice, Horažďovice, Horšovský Týn, Kralovice, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Tachov), Karlovarském a Jihomoravském kraji (Boskovice, Ivančice, Moravský Krumlov, Rosice, Tišnov, Znojmo) a na Vysočině.

Až do sobotní půlnoci bude platit výstraha v Praze, Středočeském (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Rakovník, Říčany, Slaný), Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Minulý týden bojovali hasiči dva dny s požárem lesa na Mladoboleslavsku (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.