U českých hranic se objevil nový druh včely. Je veliká jako sršeň

"Čalounice Megachile sculpturalis pochází z východní Asie, přičemž do Evropy se dostala v roce 2008. Následně se rychle šířila a v současnosti je známá od Pyrenejí až po Kavkaz," uvedl Ústav zoologie Slovenské akademie věd (ÚZSAV) na svém ffacebooku.

Nový druh včely objevil Marek Semelbauer z ÚZSAV společně s Adriánem Purkarten z Katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě (PFUK). "Vyskytuje se i v okolí Vídně a Budapešti, její příchod na Slovensko byl proto očekávatelný," dodali zástupci ÚZSAV.

[chooze:article;value:556904]

Včela měří až 2,5 centimetru, tedy podobně jako sršeň obecná. Má černé tělo, hnědou ochlupenou hruď a hnědá, "zadýmená" křídla. "Pro lidi by neměla být nebezpečná víc než domácí druhy včel. Nemají tendenci útočit na velké obratlovce," citoval web tvnoviny.sk vyjádření Marka Semelbauera.

Tyto včely dosahují vrcholu své aktivity během července a srpna. Vědci proto poprosili o jejich fotografie i veřejnost. "Zatím jich bylo objeveno sedm, přičemž čtyři díky pomoci občanské vědy," uvedli zástupci PFUK na svém Facebooku.

Med podraží, včelaři musí zlikvidovat polovinu produkce. Včely nemusí přežít (07/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.