U českých hranic se rozšířil španělský slimák. Může být velmi nebezpečný

Polský Krkonošský národní park varuje před šířením invazního škůdce plzáka španělského, latinsky nazvaného Arion lusitanicus a hovorově přezdívaného také španělský slimák. Ten může problémy způsobovat nejen rostlinám, ale i zvířatům.

"Poprvé byl v Česku nalezen v 90. letech minulého století a rychle se rozšířil napříč celou republikou. Nyní sledujeme, jak se šíří do vyšších nadmořských výšek," říká k němu malakoložka z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Dagmar Říhová.

Podle polských přírodovědců plzák přenáší parazitické hlístice Angiostrongylus vasorum, jejichž konečným hostitelem jsou psovité šelmy, tedy vlci, lišky, ale také pes domácí. Ten se nakazí většinou sežráním plzáka. Parazit se následně zabydlí v jeho plicích a způsobí mu zdravotní problémy od kašle přes dušnost po poruchy srážlivosti krve.

[chooze:article;value:552185]

Na člověka se tyto hlístice naštěstí nepřenáší. Příbuzná hlístice Angiostrongylus cantonensis, taktéž přenášená měkkýši, sice nebezpečná i pro člověka je, od plzáka v Česku ji ale nechytíte.

"Tento parazit žije pouze v teplých jižních oblastech. V Česku je jeho výskyt prakticky nemožný," tvrdí Jan Votýpka z Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Největší škody tak plzák španělský pravděpodobně způsobí na zahradách, polích a dalších místech spravovaných člověkem. Jednak se mu v nich dobře daří a jednak člověk nevědomky pomáhá s jeho šířením. Například při převozu rostlin.

[chooze:article;value:556335]

"Loni jsem je pozorovala v podhůří Králického Sněžníku. Nacházeli se u míst, kde jsou hájenky, kam lidi zvládnou přijet autem, a také podél cest, kudy se k té hájence jede. Nebylo jich mnoho, ale byli hezky vzrostlí," dodává příklad Říhová.

"Když se plzák španělský někam dostane, těžko se ho potom zbavuje. U nás totiž nemá přirozeného nepřítele. Produkuje velké množství slizu, což spoustu organismů, které by jej mohly žrát, odradí," vysvětluje Říhová.

Živočich se navíc adaptoval na chladnější klima a zvládá u nás už i přezimovat. Také se dobře rozmnožuje a na měkkýše jde o poměrně aktivního lezce, který sám umí překonat relativně velké vzdálenosti. Tam, kam doleze, pak umí způsobit poměrně velkou paseku. Je totiž velmi žravý.

Jak na slimáky? Podívejte se, jak proti nim bojovat (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.