U chorvatského pobřeží řádí agresivní želva. Pokousala už několik lidí

Turisty, kteří vyrazili na chorvatský ostrov Čiovo, trápí přítomnost agresivní želvy. Ta se zabydlela v pobřežních vodách, kde obývá asi pětikilometrovou oblast. Tu by ale zřejmě chtěla mít sama pro sebe. Za poslední měsíc totiž zaútočila na několik lidí. Některá média hovoří o čtyřech pokousaných, jiná dokonce o patnácti.

Odborníci si její chování neumí vysvětlit. "Není obvyklé, aby želva zůstala několik dní blízko pobřeží," zhodnotil profesor Katedry mořských studií univerzity ve Splitu Alen Soldo. Se situací se ale prý příliš dělat nedá. Jedná se totiž o karetu obecnou, která je chráněným druhem.

[chooze:article;value:519193]

​Lidé jsou prý už zoufalí. Jen málokdo se odhodlá doplavat do větší hloubky, a většina turistů se tak chodí osvěžit jen do mělčiny. Ani tam ale očividně není v bezpečí. Situace se nezamlouvá ani místním, kteří na ostrově nabízejí ubytování. "Den po příjezdu našeho hosta kousla do stehna. Prakticky na mělčině, pět metrů od břehu," popsala deníku Jutarnji svědkyně.

Situace podle ní není vůbec k smíchu. "Nedávno napadla i ženu, křik byl slyšet až k našemu domu, který je padesát metrů od pláže. Představte si, že zaútočí na malé dítě," dodala. Odborníci je prý nabádají, aby želvu neprovokovali. "Ale kdo by se vůbec odvážil?" odpověděla svědkyně.

Útok želvy popsal i osmašedesátiletý Ljubo, který na ostrov přijel na dovolenou. "Plaval jsem padesát metrů od břehu a nejdřív jsem ucítil lehké kousání v kotníku, pak tlak na koleno, a když jsem se otočil, uviděl jsem pod hladinou něco obrovského," řekl.

[chooze:article;value:519150]

​Instinktivně se snažil odplavat, ale želva ho následovala a zakousla se mu přímo do stehna. "Kopl jsem ji do krunýře a teprve pak odplavala," popsal. "Člověk je v moři docela bezmocný a musím přiznat, že jsem se bál o svůj život," přiznal po děsivém zážitku.  

Želva se podle expertů přibližuje k pobřeží obvykle jen v při hledání potravy. Tou ale rozhodně nebývají plavci, ale například menší ryby či ježovky. Proč tedy kareta u pobřeží zůstává, není podle odborníků jasné. Do hlubin se ale zřejmě nevrátí minimálně do té doby, než teplota moře nezačne klesat.

Strach v Chorvatsku. Nad mořem se vznášel obrovský vzdušný vír:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.