U dětských popálenin se většinou jedná o chybu rodičů, říká přední český lékař

Zajíček pracuje převážně s dětskými pacienty. Toho, že si vybral zrovna tento obor, kde vidí spoustu ošklivých případů spálenin na dětských tělíčkách, nelituje. "Vlastně je to spousta hezkých případů svým způsobem, jelikož dopadnou dobře," svěřil se. 

Důležité pro jeho tým je nejen pacienta dostat z nejhoršího stavu, co se týče zranění, ale i jeho následná kvalita života. "Nás právě zajímá, jak to bude vypadat, jak budou vypadat ty jizvy, jaká bude jejich elasticita, jak se ten pacient bude hýbat, jak bude fungovat, jestli se vrátí do školy, do běžného života, jestli se pokud možno vrátí tam, kde byl před tím úrazem. Což je cílem toho oboru," popsal.

[chooze:article;value:561761]

K popáleninám u dětí dochází podle Zajíčka poměrně často, přičemž se většinou jedná o chybu rodičů. "To si musíme říct, byť ta chyba je neúmyslná, nikdo nechce ta děťátka poškodit, ale je to otázka neopatrnosti, špatného odhadu té situace," uvedl.

Zároveň dodává, že někteří rodiče mají taktéž neadekvátní reakci na danou situaci. "V tom strachu mohou dělat některé věci, které třeba dětem neprospějí. Měl jsem jeden případ, který absolutně nepochopím, kdy maminka odvolala vrtulník, že prostě s děťátkem musí jít do té nemocnice ona," vzpomíná.

[chooze:article;value:560721]

Nejčastěji se tyto úrazy stávají v koupelně či v kuchyni a obýváku. "V kuchyni se jedná o horké nápoje, kdy je často rodiče odkládají na místa, kam dítě dosáhne. Nebo se vaří voda a to dítě běhá," zmínil.

Zajíček prozradil i doporučení, jakou poskytnout v případě poranění první pomoc. "Chlazení má smysl, ale nesmí být dané místo chlazeno dlouho, aby tělo neprochladlo. Prochladnutí toho těla totiž potom vede ke zhoršení prokrvení popálenin a může mít další následky, třeba na krevní oběh. Záchranná služba by pak měla poskytnout léky proti bolesti," řekl. 

Vyjádřil se i k budoucnosti popáleninové medicíny. Pro něj by bylo ideální, kdyby byli lékaři schopni vyřešit popáleniny na 100 % těla. "Tak to je takový ten sen. Pacient, který na sobě nemá ani jednu kožní buňku zdravou, je 100procentně popálený, v dnešní době není schopen přežít. To bych chtěl, aby se do budoucna změnilo. Ale je to hrozně drahý výzkum, na kterém pracují snad jen ve Švýcarsku," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.