U domu jí chtějí postavit průmyslovou halu. "Nevím, co bude," popsala Jitka

Jitka Serdelová miluje koně a přírodu, v roce 2018 si proto pořídila historickou vilu s velkým pozemkem mezi Nučicemi a Loděnicí. Chtěla tam chovat chladnokrevníky a případně další hospodářská zvířata a pořádat akce pro děti a příměstské tábory. Líbila se jí odlehlost místa, kde by nikoho neobtěžoval koňský hnůj.

Z jejího plánu ale zatím sešlo. Nedaleko jejího domu má stát průmyslová hala, což je podle Serdelové problém. "Chtěla jsem začít s opravou domu a úpravou pozemku, ale zatím nemohu, protože nevím, co bude," popsala.

Na pozemku a jejím domě je přitom hodně práce. Vila z roku 1933 má různé nevzhledné přístavby a samotná stavba není v úplně ideálním stavu. Plot chránící pozemek by potřeboval péči, stejně jako hospodářské budovy kolem vily.

Podívejte se na video a galerii domu Jitky Serdelové:

[chooze:gallery;value:30829]

​​Místo toho ale Serdelová bojuje proti záměru výstavby průmyslové haly, kde se mají kompletovat součástky pro automobilový průmysl. S tím souvisí zvýšení dopravy, nedaleko jejího domu má také vzniknout nový kruhový objezd. Další průmyslová výstavba hned přes ulici už započala, k tomu tam už jedna společnost působí. Pokud by se tedy vše postavilo, bude dům Serdelové ze tří stran obklopený průmyslovou zónou.

Vadí jí také to, že u hranice jejího pozemku, tedy mezi jejím domem a nedalekou dálnicí D5, má být postavena asi pět metrů vysoká a 40 metrů dlouhá protihluková stěna. Ta má dům ochránit od hluku nákladních aut mířících do haly. Příjezdová cesta k hale, kterou mají auta využívat, vede podél hranice pozemku Serdelové.

Pohled na dům s přibližnou vizualizací protihlukové stěny:

​Číslem 1 je na plánku označena poloha domu Jitky Serdelové:

Plánek bez popisků:

​Aktuální pohled na okolí domu Jitky Serdelové:

Výstavba haly je plánována už více než deset let

​Redakce TN.cz proto oslovila zástupce společnosti, která chce halu provozovat. Ta mimo jiné upozornila na to, že průmyslová zóna je v územním plánu Loděnice zaznamenána nejpozději od roku 2011. Zde se můžete podívat na územní plán Loděnice:

[chooze:document;value:34fb0591-5d4e-42a4-926a-5285c9e32ac5]

"Výstavba industriální haly je v daném místě plánována již několik let a i veškeré naše kroky týkající se projektu na okraji obce Loděnice jsou plně v souladu s existujícím uzemním plánem, který je platný od roku 2011. K dispozici máme studii vyhodnocující vlivy na okolní krajinu a životní prostředí, a to s kladným stanoviskem od dotčených správních orgánů. Věříme, že náš projekt může do existující průmyslové zóny v obci Loděnice přinést zajímavé pracovní příležitosti a příjemné, moderní pracovní prostředí. V rámci projektu máme rovněž v plánu realizovat na silnici II/605 na vlastní náklady výstavbu okružní křižovatky, která zvýší bezpečnost automobilové dopravy v daném místě, a bude tedy přínosem i pro občany okolních obcí," uvedl Martin Polák, ředitel společnosti GARBE pro střední a východní Evropu.

[chooze:gallery;value:30834]

​Se záměrem na výstavbu haly nejsou spokojení ani v Nučicích. "Záměr na výstavbu haly v průmyslové zóně v obci Loděnice považujeme za velmi nešťastný. Z pohledu obce Loděnice se jedná o lokalitu na okraji, odlehlejší, avšak z pohledu obce Nučice se zde na samém konci nučického katastru nachází poslední dům č. p. 261 a také rekreační zóna V Hlubokém, kde je postaveno 200 chat určených k odpočinku. K odpočinku a rekreaci nepřispívá ani blízkost dálnice D5," sdělila nučická místostarostka Eliška Závěšická.

"Snažíme se tuto oblast bránit, protože přínos pro obec nebude žádný, dopad katastrofální, dá se říci. Nejenže lokalita už nebude místem klidu a odpočinku, ale jedná se o nepřetržitý provoz haly a také nepřetržitý provoz dopravní, tzn. nadměrný hluk, neúměrně zvýšený provoz. Neúměrně zvýšený provoz už se projevuje i tím, že pokud dojde k přerušení dopravy na D5, navigace navádějí na objízdnou trasu právě po komunikaci 605 a dále směrem do centra obce," dodala Závěšická.

Nučice také za několik desítek tisíc korun pořídily studii na intenzitu dopravy v obci, kde se problémem dopravy v obci zabývají. Studie uvádí, že pokud začnou auta objíždět dálnici D5 přes obec, tak se doprava výrazně zvýší. Při měření v roce 2019 se za hodinu zvýšila jednosměrná doprava v Tyršově ulici ve špičce ze 100 na 400 aut. Na silnici II/101 u autobusové zastávky Nučice byl pak provoz ve směru na Prahu za den o 1 240 aut vyšší než v opačném směru, na Tyršově ulici to bylo o 800 aut.

Zde si můžete přečíst studii o dopravě v obci Nučice:

[chooze:document;value:67d87899-6abf-4ef0-b3b5-0c45f6bc434c]

​Podle zprávy vypracované pro společnost připravující stavbu haly, která sloužila jako podklad pro posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), by do nově stavěné haly u pozemku Serdelové zajíždělo denně asi 50 nákladních aut a dalších 70 osobních.

Vliv na životní prostředí

Redakce TN.cz dotaz položila také úřadům v Loděnici a Rudné, ty se však nevyjádřily. Připomínku Loděnice lze nalézt v posudku EIA, tedy vlivu na životní prostředí. Vliv na životní prostředí posuzují úředníci z Krajského úřadu Středočeského kraje.

Obec Loděnice ve své připomínce uvádí, že je nutné záměr posoudit dle zákona. Je podle ní potřeba posoudit průmyslovou zónu jako celek, kde mají stát budovy celkem tří vlastníků. Není adekvátně vyřešena doprava do areálu, lokalita prý nemá dobré napojení pro intenzivní kamionovou dopravu. Vadí jí také, že není uvedeno, co se stane s kvalitní zemědělskou půdou, která bude při výstavbě odebrána.

[chooze:article;value:463841]

​Ve vypořádání s připomínkami je uvedeno, že není možné posuzovat zónu jako celek už při výstavbě první haly, ale že se bude posuzovat postupně při stavbě dalších záměrů. "Maximální vyvolaná doprava záměrem představuje 50 nákladních vozidel za den, což v průměru znamená dvě nákladní auta za hodinu. Toto nepředstavuje zde uváděný masivní nárůst kamionové dopravy. Většina nákladní dopravy bude vedena kolem Ekonomické zóny Rudná, tedy mimo obec Loděnice. Všechny NA při výjezdu z Průmyslového parku Loděnice – Hala DC1 budou mít přikázaný směr jízdy vlevo, tedy opět mimo obec Loděnice," zmiňuje zpráva. K půdě se ve zprávě uvádí, že krajský úřad vydal souhlasné stanovisko o vynětí pozemků ze Zemědělského půdního fondu.

Pokud jde o hluk dopravních prostředků směřujících z a do haly a o hluk samotné výroby, tak se ve zprávě EIA uvádí: "Provozem záměru nebudou překračovány limitní hladiny hluku plynoucí z hygienických limitů. Doprava je akceptovatelnou zátěží v území. Z hlediska hluku z provozu je však nutné realizovat navržená opatření." A to platí i pro výstavbu.

[chooze:article;value:485634]

Součástí zprávy je i otázka hluku z nedaleké dálnice D5. Ve zprávě se uvádí, že právě vystavění hal a protihlukových stěn pomůže limitovat hluk z dálnice. Ten však podle Serdelové není příliš velký, a pokud má zavřená okna, tak není provoz slyšet vůbec. Nicméně i tak je podle ní plánováno posouzení o případné výstavbě protihlukové stěny u dálnice.

Každopádně je dle posouzení krajského úřadu se stavbou haly z hlediska vlivu na životní prostředí vše v pořádku: "Krajský úřad Středočeského kraje, Odbor životního prostředí a zemědělství jako příslušný správní orgán rozhodl, že záměr ‘Průmyslový park Loděnice – Hala DC1‘ nemá významný vliv na životní prostředí a nebude posuzován podle zákona."

Celé rozhodnutí o vlivu na životní prostředí si můžete přečíst zde:

[chooze:document;value:eedd61cd-40b5-4c4e-b5b4-08a5bbacada5]

​Serdelová svůj případ řeší v současné době u krajského soudu, který by se měl zabývat loděnickým územním plánem. Právní služby ji vyšly už na statisíce korun, na vše je přitom sama. V půlce března se také obrátila na policii kvůli vlivu stavby na životní prostředí a s oznámením kvůli podezření na zneužití pravomoci úřední osoby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.