U lidí stále vede ANO, vládním stranám věří 43 % voličů, ukázal průzkum

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly letos v dubnu, jasně by v nich zvítězilo hnutí ANO s 31 % hlasů – tvrdí volební model společnosti Median. Oproti březnovému modelu ale o 3,5 procentního bodu oslabilo. Kromě něj by se do dolní komory Parlamentu dostalo dalších pět stran.

Druhá by skončila ODS s 15 % následovaná taktéž vládními Piráty s 10,5 %, kteří oproti březnu mírně posílili. Čtvrtá by pak skončila opoziční SPD s 8,5 %, která naopak mírně oslabila. Do Sněmovny by se ještě dostaly vládní STAN (7,5 %) a KDU-ČSL (5,5 %).

Samostatně by se do Sněmovny naopak nedostala vládní TOP 09 s 4,5 % hlasů. Pod pětiprocentní hranicí by podle Medianu skončili i sociální demokraté a komunisté – obě strany by dosáhly jen na 4 % hlasů.

[chooze:article;value:505557]

Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 43 % potenciálních voličů. Strany parlamentní opozice, tedy ANO a SPD, mají dohromady podporu 39,5 % voličů.

Voleb by se nejspíše zúčastnilo 74 % voličů, naopak 26 % by k volbám nejspíše nezamířilo. Více než polovina voličů (53 %) pak ví jistě, kterou stranu by volili.

Model vznikal na základě reprezentativního vzorku 1015 respondentů starších 18 let. Ve dnech 1. dubna až 2. května 2023. Statistická odchylka činí +/- 0,5 p. b. u malých stran až +/- 3,5 p. b. u největších stran. Předpokládané zisky stran byly zaokrouhleny na půl procenta.

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš podal ústavní stížnost v případu demonstrací z roku 2018:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.