U otravy Bečvy stále není známý viník. Ministerstvo slibuje změnu zákona

Otrava kyanidem proměnila Bečvu na podzim roku 2020 v mrtvou zónu. Rybáři odlovili desítky tisíc mrtvých ryb ve 40kilometrovém úseku. Vyšetřování nakonec ukázalo na společnost Energoaqua a jejího ředitele. Soud se táhne už od ledna.

"Já jsem přesvědčený o tom, že neexistují žádné přímé důkazy a že nepřímé důkazy pro postižení obžalované společnosti Energoaqua nebudou dostačující," tvrdí předseda místní organizace rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický.

Ministerstvo životního prostředí chce podobným problémům do budoucna předejít. Měla by prý pomoct novela vodního zákona. "Jasně nastavuje procesy, předpisy – kdo řeší havárii, kdo odebírá vzorky, kdo vyšetřuje. Nastavuje jasný proces," říká k němu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:439850]

Podle novely se kvalita vody bude monitorovat už v areálech největších znečišťovatelů. Ministerstvo životního prostředí chce zmapovat všechny výpusti na 100 tisících kilometrech toků v celé České republice. Ty, u kterých se nezjistí, odkud k řekám vedou, se budou muset nechat zaslepit. Návrh novely zákona by měla vláda dostat na stůl do konce roku. V případě schválení by zákon mohl platit od poloviny roku 2024.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.