U pobřeží Kolumbie hledali dva rybáře, místo nich našli ponorku plnou kokainu

Podezřelé plavidlo objevili policisté, kteří u jihozápadního pobřeží Kolumbie poblíž hranic s Ekvádorem prováděli pátrací a záchrannou operaci po dvojici rybářů, informuje stanice CBS News. Když členové kolumbijského námořnictva vstoupili na palubu poloponorky, objevili 205 balíčků různých velikostí a tvarů. Úřady uvedly, že tyto balíčky byly pozitivně testovány na kokain.

Námořnictvo zveřejnilo snímky ze zabavení a také videozáznam, na němž je vidět, jak policisté balíčky s údajným narkotikem vykládají. Čtyři členové posádky policie zatkla, přičemž úřady zkonfiskovaly více než čtyři tuny kokainu.

[chooze:article;value:538050]

"Díky tomuto zadržení přišly organizace obchodující s drogami o více než 137 milionů dolarů a na trh v ulicích po celém světě se nedostalo více než 10 milionů dávek," uvedlo námořnictvo v prohlášení. Ve snaze nalézt pohřešované rybáře propátrávají námořní jednotky z Kolumbie a Ekvádoru oblast o rozloze více než 300 kilometrů čtverečních.

https://twitter.com/FNP_ArmadaCol/status/1757883404400345504

K zabavení velkého množství drog došlo jen několik týdnů poté, co kolumbijské námořnictvo zadrželo v Tichém oceánu jinou poloponorku, která podle agentury Associated Press ukrývala zhruba 800 kilogramů kokainu. Kolumbijské námořnictvo uvedlo, že v roce 2023 zachytilo nejméně 20 poloponorek, což vedlo k zabavení 30 tun kokainu a více než pěti tun marihuany.

V květnu loňského roku byla v Kolumbii zadržena historicky největší narkoponorka se třemi tunami kokainu na palubě. Asi dva měsíce předtím úředníci u kolumbijských břehů zadrželi poloponorku, ve které nalezli dvě mrtvá těla a obrovský náklad drog.

Tato plavidla, která se nemohou zcela ponořit pod vodu, jsou u mezinárodních obchodníků s drogami oblíbená, protože často uniknou odhalení ze strany úřadů.

Kolumbie pokrývá přibližně 60 procent světové produkce kokainu. Zpráva OSN zveřejněná v září zjistila, že potenciální produkce koky v zemi vzrostla od roku 2021 o 24 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.