U polárního víru nastal extrémní zvrat. Vyvolal změnu, která v historii nemá obdoby

K velkému zvratu došlo podle webu Space Weather začátkem března, když se v horních vrstvách atmosféry překvapivě oteplilo. To způsobilo, že se polární vír kroužící kolem Arktidy vydal opačným směrem. Podle portálu Live Science se dokonce jedná o jeden z nejextrémnějších atmosférických obratů za poslední dobu. 

"Byl to pořádný obrat,“ řekla Amy Butlerová, klimatická vědkyně z Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Svou rychlostí se zařadil mezi šest nejsilnějších v historii.

Změna teploty vzduchu v okolí Arktidy nasála velké množství ozónu z nižších zeměpisných šířek a vytvořila tím dočasné zesílení ozónové vrstvy, tedy opak ozónové díry. Momentálně se tak kolem Arktidy nahromadilo rekordní množství ozónu.

Jedná se ale jen o dočasný stav. Trvat bude jen do té doby, než se polární vír vrátí do normálu.

[chooze:article;value:548500]

V minulosti už přitom narušení polárního víru vyvolalo například ve Spojených státech amerických extrémně chladné počasí a bouře. Vědci sice neočekávají, že by současný zvrat polárního víru přinesl podobně výrazné ochlazení, přesto však způsobil na severním pólu rekordní zesílení ozónové vrstvy .

Jak připomíná web Met Office, polární vír je nejvýraznější během zimních měsíců a zasahuje do stratosféry. Tedy do vrstvy atmosféry, která se nachází ve výšce průměrně deset až 50 kilometrů nad hladinou moře. Vír se točí proti směru hodinových ručiček s rychlostí větru kolem 250 kilometrů v hodině.

Globální systémy ovlivňují také meteorologické jevy El Niño a La Niña, kontrastní fáze cyklu globálního oteplování a ochlazování. Ty totiž působí na stabilitu globálních systémů, což vede k častějším zvratům. Právě El Niño je v letošním roce jedním z nejsilnějších v historii, a meteorologové o něm dokonce hovoří jako o "super El Niñu".

Počasí na víkend: Velikonoce mají přinést letní teploty a hodně sluníčka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.