U Portugalska útočil žralok. Pro silně krvácejícího muže letěl vrtulník

Incident ve vodách u portugalského pobřeží se odehrál minulý týden, potvrdilo jej samotné portugalské námořnictvo, které koordinovalo záchrannou akci. "Rybářská loď požádala v 19:32 o pomoc a oznámila, že na palubě je 35letý člen posádky, kterého pokousal žralok modrý a ztrácí mnoho krve," uvedlo námořnictvo. 

"Jelikož se jednalo o naléhavou záchranu, byl povolán letoun EH-101 portugalského letectva, který přistál ve 23:29. Pacient byl poté převezen do nemocnice v Portu," doplnilo námořnictvo.

Incident se odehrál zhruba 160 kilometrů od pobřeží, pokousaný rybář byl indonéského původu. Jak se dostal do kontaktu se žralokem, to záchranářské složky neupřesnily. Deníku Publico se ale podařilo zjistit, že je muž mimo ohrožení života. Nemocnice São João, kde byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče, sdělila, že je ve stabilizovaném stavu. 

[chooze:article;value:518241]

​Žralok modrý je poměrně velký druh žraloka, dorůstá do délky přes tři metry a aktivní je především v noci, kdy loví. Pro člověka ale většinou není nebezpečný, útočí jen ojediněle. Přesto za poslední týden v oblasti Pyrenejského ostrova evidují hned dva zraněné lidi po setkání s tímto dravcem. 

Incident ve Španělsku

Minulý týden v Olivě ve španělské Valencii místní úřady uzavřely několik pláží poté, co tam žralok modrý kousnul muže. Incident se odehrál odpoledne na mělčině, podle svých slov měl muž vodu zhruba po kolena.

Najednou uviděl stín a pocítil kousnutí do pravé nohy. "Neměl jsem ani čas propadnout panice. Když jsem si všiml, že krvácím, šel jsem do moře, abych ostatní nevyplašil," řekl deníku Las Provincias. Nenápadně pak opustil moře a vydal se na nejbližší pohotovost, kde ho vzhledem k závažnosti zranění převezli do nemocnice. 

[chooze:article;value:515976]

​Nohu mu ošetřili a podali vakcínu proti tetanu. Zároveň pořídili fotografie kousnutí, aby zjistili, který druh zranění způsobil – podle stop po zubech odborníci určili, že šlo o žraloka modrého. Po tomto zjištění úřad města Oliva okamžitě uzavřel pláž Aigua Blanca a další v okolí, druhý den je ale veřejnosti opět zpřístupnil. 

Skutečnost, že se žralok modrý odvážil až takto blízko ke břehu, znamená, že byl zřejmě nemocný nebo dezorientovaný. "Je to pro ně velmi nepříjemné plazit se po písku, není to pro ně přirozené," vysvětlil biolog a odborník na žraloky Jaime Panadés. A co se pokousaného muže týče, do moře se vrátit nebojí. "První, co udělám, až se mi noha zahojí, bude, že se vrátím," konstatoval. 

Žraloci jsou nám blíž, než tušíme, jak ukazují záběry z dronu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.