Ubytovali Ukrajince a teď nevědí, kam s nimi. Hrozí v Česku stanová městečka?

V penzionu z orlickohorského podhůří ubytoval Aleš Křetinský hned tři ukrajinské rodiny. "Po vypuknutí války na Ukrajině jsme ve třech pokojích poskytli azyl uprchlíkům. Pro další hosty už nám zůstaly jen dvě místnosti. Dostávali jsme příspěvek na bydlení pro podnikatelské subjekty od Pardubického kraje. Tato podpora ale skončí 30. června a nevíme, co bude dál," říká pro TN.cz Křetinský.

O jednu z rodin obavy nemá. Bez problému se začlenila. Další rodina ale česky vůbec nekomunikuje. "My nemůžeme dělat charitu a starat se o ně i poté, co podpora skončí. Oni nemají vůbec žádné příjmy a nikdo neví, z čeho by mohli platit, až podpora skončí," vysvětluje podnikatel.

[chooze:article;value:497207]

​Po 30. červnu mohou nastat problémy i podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. "Zákon lex Ukrajina č. 5 počítá, že od července bude podpora ukončena pro ty, kteří nejsou zranitelní. Teď hodně záleží, jakým způsobem budou definovány zranitelné skupiny obyvatel. A k tomu zatím nedošlo," vysvětluje pro TN.cz Šimáček.

Zatím je jisté, že podpora na ubytování bude i nadále pokračovat pro rodiny s dětmi do šesti let a pro seniory. "Není ale jasno, jak to bude například s lidmi, kteří mají nějaký zdravotní hendikep. Tyto případy nejspíš bude posuzovat Česká správa sociálního zabezpečení," upozorňuje ředitel agentury.

Další velká změna se bude týkat solidárních domácností, kterých je asi 11 tisíc a ubytovávají Ukrajince. U nich rovněž skončí vyplácení podpory. "Není jasné, kolik domácností z tohoto systému vypadne," říká Šimáček.

Nyní je v připomínkovém řízení návrh nařízení vlády, který stanoví výši humanitární dávky v oblasti bydlení. "Je tu celá řada neznámých, které bude nutné vyřešit. Dokud se to nestane, nebudeme ani vědět, kolika lidí se to riziko, že jim vypadne bydlení, bude týkat," upozorňuje ředitel agentury. Návrat stanových městeček pro uprchlíky podle něj ale zatím nehrozí.  

Uprchlíci z Harrachova už bydlí v novém. Přestěhovali se z chaty Sněmovny (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.