Účet za Jurečkův večírek: Ministerstvo brzdí odpověď, za co utratilo 400 tisíc

Pod předsedou KDU-ČSL a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou v jedné osobě se houpe křeslo. Od tragické střelby na filozofické fakultě uplynul už více než měsíc. Co se tentýž den odehrálo na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), dodnes není zcela jasné.

Nejprve úřad informoval, že se Jurečka večírku účastnil jen do 21. hodiny, kdy ho ukončil, protože se později musel účastnit mimořádného jednání vlády, na kterém kabinet mimo jiné vyhlásil státní smutek. ​Teprve později vyšlo najevo, že se ministr na party vrátil i po schůzi ve Strakově akademii a akce pokračovala.

Její rozpočet činil zhruba 400 tisíc korun. Redakce TN.cz 10. ledna požádala v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím o faktury, za co přesně úřad kvůli předvánoční akci utrácel.

[chooze:article;value:537655]

"Žádáme o rozpis veškerých výdajů vynaložených v souvislosti s organizací a konáním vánoční akce," uvedli jsme v žádosti.

Od té doby uplynuly téměř dva týdny, údaje k dispozici stále nejsou. "Z pověření vedoucího oddělení koordinace státní služby Tomáše Kroutila vám v příloze zasílám sdělení o prodloužení lhůty k vyřízení vaší žádosti o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb," uvedla v úterý 23. ledna Barbora Růžičková z odboru koordinace státní služby a právní podpory správních činností na MPSV. Úřad si na vypracování odpovědi vzal dalších 10 dnů.

[chooze:article;value:538420]

​Redakce TN.cz se s žádostí o vysvětlení, proč vypracování odpovědí může trvat tak dlouho, obrátila i na samotného ministra. Jeho telefonní číslo ale bylo pořád obsazené a na dotaz zaslaný textovou zprávou Jurečka neodpověděl.

Podle mluvčího úřadu ministerstvo nemusí vysvětlovat, proč vypracování odpovědi trvá déle. "Delší vyřizování žádosti zdůvodňovat nemusíme, tyto žádosti ani náš tiskový odbor nevyřizuje. Předpokládám, že budeme potřebovat informace od ministerstva zemědělství, protože občerstvení na večírku bylo od něj," vysvětlil pro TN.cz mluvčí MPSV Jakub Augusta po telefonu. 

Později ale zaslal také odpověď na otázky e-mailem a požádal o nahrazení svého prvního vyjádření, které je údajně nepřesné. "MPSV postupuje zcela v souladu se zákonem, který nám umožňuje lhůtu pro vyřízení žádosti prodloužit. O tom byl žadatel také v souladu s platnou legislativou vyrozuměn, stejně jako o důvodu prodloužení," uvedl Augusta v e-mailové odpovědi zaslané TN.cz.

Jurečkovi to není vhod, říká politolog

Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že protahování vypracování odpovědí může souviset s páteční celostátní konferencí KDU-ČSL. Ta bude mimo jiné rozhodovat o svolání předčasného sjezdu lidovců, který by mohl ve straně zvolit nové vedení.

[chooze:article;value:534961]

​"Je samozřejmě možné, že Jurečkův úřad nechce jitřit nálady před páteční lidoveckou celostátní konferencí, ale stejně tak to souviset nemusí. Na ten večírek také přivezl víno nějaký lidovecký vinař, takže to s tím vyúčtováním bude asi celé takové složitější," domnívá se Jelínek.

"Ministru Jurečkovi samozřejmě nemusí přijít vhod, že se o tom večírku bude znovu mluvit. Současný předseda lidovců má dlouhodobý problém vysvětlovat věci, které jsou pro něj nepříjemné," dodává politolog.

Jurečka zůstává v čele lidovců. Výbor ho i přes jasné chyby podržel (10/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.