Úchvatná podívaná nad Českem. Nebe rozjasnila silná polární záře

[chooze:gallery;value:37674]

​V noci na pátek se nad Českem rozjelo barevné divadlo. Oblohu totiž prozářila polární záře. Tu také zachytilo několik fandů tohoto přírodního fenoménu, a to například na Mělnicku, v Jizerských horách, na Benešovku, na Plzeňsku, ale třeba také na západním Slovensku. Někde ji ovšem zakryla oblačnost.

"Konečně jsem měla to štěstí. Vidět to bylo i pouhým okem, krásné barvičky i se zelenou," popsala podívanou Eliška Randulová z Nymburska.

Polární záře byla pozorovatelná i pouhým okem, lépe ji však zachytí hledáčky kamer a fotoaparátů. Jsou totiž schopné zaznamenat jiné množství světla, než naše oči.

[chooze:article;value:577365]

Za polární záři mohla velmi silná erupce, která se podle České astronomické společnosti udála ve středu nad ránem. "Doprovázel ji výrazný výron hmoty z koróny mířený přímo k Zemi," dodali astronomové. První částice dorazily do atmosféry ve čtvrtek na večer. Viditelná pak byla asi do čtvrté hodiny ranní.

Podle vedoucího slunečního oddělení Astronomického ústavu Akademie věd ČR Jana Jurčáka přispěla ke čtvrteční záři také erupce z pondělního večera. "Ten oblak se šířil poměrně pomalu," vysvětlil ve vysílání TN Live.

Pro zdárné pozorování polární záře platí podle Jurčáka několik pravidel. "Obecně platí, že se musíme dívat na sever a ten severní obzor by měl být velmi tmavý," vysvětlil. Potřeba je také obloha s minimem mraků.

[chooze:article;value:577397]

​Právě nyní je podle něj pro sledování polárních září v našich zeměpisných šířkách vhodná doba. "Sluneční cyklus je ve svém maximu. Tento cyklus trvá 11 let. Takže ještě v následujícím roce nebo dvou je větší pravděpodobnost, že by polární záře u nás mohla být vidět," dodal.

Podobné podívané se prý možná dočkáme i v noci na sobotu. Nejde navíc o jediný nebeský úkaz, který můžeme v těchto dnech obdivovat. K zemi se totiž přiblížila vzácná kometa. Ta by měla být zhruba do 20. října viditelná i pouhým okem. Hvězdárny po celé republice v následujících dnech plánují pozorování pro veřejnost

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.