Učitelé z vysokých škol stávkovali. Chtěli upozornit na nízké mzdy

Studenti a vyučující vyšli do ulic s cílem vyzvat vládu k lepšímu financování univerzit. "Já si myslím, že vysoké školství je dlouhodobá priorita pro naši společnost a zároveň je to hodně zanedbaná věc," je přesvědčený jeden z oslovených.

"Jsem zaměstnanec umělecké školy, učím tam a jsem zároveň vedoucí katedry. A podmínky na práci jsou absolutně nedůstojné," přidal se další.

[chooze:article;value:522659]

Pokojné demonstrace se konaly na několika místech Česka, například v Ústí nad Labem, Brně nebo v Olomouci. Všichni se shodnou na jednom, peněz je málo. "Na jedné straně rozumíme tomu, že rozpočtová situace státu je komplikovaná. Na straně druhé jsme ale přesvědčeni, že kvalitní vzdělávání a věda by měly patřit mezi národní priority," sdělil mluvčí olomoucké univerzity Egon Havrlant.

Rozpočet vysokých škol je dlouhodobě podfinancovaný. Akademici upozorňují, že klesá kvalita vysokého školství a pedagogové odcházejí do zahraničí. Roční rozpočet na vysoké školství byl loni necelých 31 miliard. A stejnou částku mají dostat letos. "Stav je opravdu kritický. Ani dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou 1,1násobku zaručené mzdy," sdělila Monika Brenišínová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Protestující požadují na vysokoškolské vzdělávání na příští rok o čtyři miliardy korun více. Ministr školství ale mluví pouze o miliardě. "V příštím roce čtyři miliardy nejsou realistické očekávání. Musí i kolegové na vysokých školách zvažovat míru protestu. Také musí vnímat to, že v celé veřejné sféře kromě vysokých škol a regionálního školství budou platy v příštím roce klesat," řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Akademici už tento rok protestovali kvůli nízkým platům, a to naposledy na jaře. Situace je ale stále stejná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.