Učitelka hájila ruský útok na Ukrajinu. Obžalovali ji z popírání genocidy

Žádná válka v Kyjevě není a na východě Ukrajiny se Rusové jen brání. Těmito slovy vyrazila učitelka pražské základní školy loni v dubnu při hodině slohu svým žákům dech.

Nahráli si ji, a když se záznam dostal na veřejnost, žena přišla o práci a začala se o ni zajímat policie. Ve čtvrtek na ni Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 podalo obžalobu za "popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia".

"V dané věci se jedná o veřejnými prostředky intenzivně sledovanou kauzu učitelky základní školy, která při hodině českého jazyka žákům osmé třídy sdělovala svůj výklad současné situace na Ukrajině, respektive v rámci tohoto svého výkladu určeného žákům zpochybňovala a popírala či se snažila ospravedlnit válečné zločiny proti míru, kterých se dopustila Ruská federace do dne 5. dubna 2022 v souvislosti s vyvoláním válečného konfliktu při napadení jiného suverénního státu," upřesnil mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

[chooze:article;value:486778]

Učitelka žákům vyprávěla, že jí přišly fotky z Kyjeva. "Jako nic se tam neděje," prohlašovala na videu. Potom shodně s ruskou propagandou řekla, že na Donbase od roku 2014 Ukrajinci zabíjeli ruskojazyčné obyvatelstvo. 

"Ti Rusové byli v té oblasti Doněcka a Luhanska zabíjeni a likvidováni jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti atd. A probíhalo to neustále od roku 2014," zaznělo ve třídě.

"Z důvodu prevence si dovoluji zopakovat, že byť svoboda projevu představuje jednu ze základních lidských svobod, tak i toto právo má své zákonné mantinely, při jejichž překročení může být dovozena na základě ustanovení trestního zákoníku i trestní odpovědnost konkrétních osob. O podané obžalobě bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6," doplnil Cimbala.

[chooze:article;value:500268]

Ze stejného důvodu od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahájila česká policie 71 trestních stíhání. "Každý případ je vyhodnocován ad hoc, neexistuje univerzálně platný návod a záleží na kontextu," řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. V případě odsouzení hrozí ženě až tři roky ve vězení.

Někteří lidé vnímají postup úřadů jako příliš přísný. "Vůbec tomu nerozumím. Jakkoli slova slova učitelky do školy nepatřila, čtu, že obžaloba se týká přečinu popírání, zpochybňování genocidia," zamyslel se na facebooku Marek.

"OSN ale zatím, nepletu-li se, nenašla dostatek důkazů k tom, že by na Ukrajině docházelo ke genocidě; zvěrstva nezpochybňuje. Mezinárodní trestní soud teprve bude vyšetřovat, jde-li o genocidu. Jak tedy chtějí učitelku soudit? Anebo je tohle už v soustavě našeho státního zastupitelství opravdu možné?" dodal.

Čína válku na Ukrajině využije proti Západu, tvrdí experti (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.