Učitelům se razantně zvýší platy. Každý dostane víc, než je český průměr

Poslanci v pátek v prvním čtení podpořili změnu školského zákona, která by zvýšila platy pedagogů. Od roku 2024 by tak měl být průměrný učitelský plat zvýšen nejméně na 1,4násobek průměrné hrubé mzdy v Česku.

Konkrétní výši tarifu by pak, stejně jako je tomu doposud, určovala vládní nařízení. Vrátit návrh zákona vládě k přepracování chtělo v pátečním hlasování pouze 11 poslanců z SPD. Přítomní poslanci stran vládní koalice a hnutí ANO novelu podpořili.

[chooze:article;value:474274]

​Podle dat Českého statistického úřadu byla v loňském roce průměrná měsíční mzda učitelů 46 843 korun. To odpovídalo 115 procentům průměrné mzdy v ČR. V roce 2024 by se měl plat pedagogů vyšplhat na 125 procent průměrné mzdy v Česku. V roce 2025 pak až ke 127 procentům odhadované průměrné mzdy v Česku a činit tak výši 60 845 korun.

Novela by také měla od příštího roku umožnit odborníkům s vysokoškolským vzděláním učit až tři roky na druhých stupních a středních školách bez učitelské kvalifikace. Nově by také zavedla i pozici provázejícího učitele pro zvýšení kvality pedagogických praxí.

Učitelé se na školách musí potýkat se zhoršující se kázní a rostoucí agresí (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.