Události v Arktidě přinášejí alarmující předpověď. Léto v Evropě bude extrémní

Tuto souvislost nikdo nečekal. Extrémně vysoké teploty v Evropě překvapivě ovlivňuje tání arktických ledovců. Z jeho pozorování také bude možné lépe odhadnout, kdy nás čekají teplotní extrémy.

"Už v zimě budeme schopni zjistit, jestli Evropu postihne teplé a suché léto," říká pro Sky News Marilena Oltmannsová z Národního oceánografického centra v Southamptonu. Podle britského webu je také pravděpodobné, že na jihu Evropy můžeme letos očekávat podobnou vlnu veder s vysokým rizikem lesních požárů jako loni.

[chooze:article;value:525931]

​Na extrémní vedra se tak budou moci lépe připravit například zemědělci, hasiči či zdravotníci. A to vše díky nově zjištěné souvislosti. Teplá tropická voda unášená z jihu nejen Golfským proudem se v oceánu setkává s tou studenou z tajících ledovců, což zásadním způsobem ovlivňuje povětrnostní systém.

Tání ledovců je znepokojivým problémem a zvyšuje hladiny moří a oceánů, což mimo jiné způsobuje komplikace v zásobování vodou pro miliony lidí. A není to jen problém severní polokoule. Antarktický ledový příkrov se ztenčuje přibližně o metr ročně. "V letech 2011 až 2020 ztratil téměř o 75 procent více svého objemu než v letech 2001 až 2010," upozorňuje Světová meteorologická organizace

Tisíce tučňáků nepřežily roztátí ledovce. Druhu hrozí vyhynutí, varují vědci (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.