Udeří bestie z východu. Meteorologové varují před extrémními mrazy

Zima končí za necelé dva měsíce, to nejhorší z ní je ale teprve před námi, varují meteorologové. Po dvou letech by se mohla do Evropy přihnat bestie z východu. S obávaným jevem se pojí nesnesitelné mrazy a teploty okolo −20 stupňů Celsia.

Odborníci to předpokládají kvůli stratosférickému oteplování, které začalo v minulém týdnu, upozornil portál Daily Echo. "Bestie z východu je jednoznačně ve hře. Už teď víme, že teploty se propadnou hluboko pod průměr," říkají meteorologové.

[chooze:article;value:486459]

Česko v uplynulých dnech potrápil silný vítr i sněhová bouře. Od pátku se tisíce domácností potýkaly s výpadky proudu. 

Kromě bestie z východu se na počasí podepíše polární vír, který je momentálně ve fázi rozpadu. Růst teplot ve stratosféře vytlačuje mrazivý vzduch k zemskému povrchu. Podle meteoroložky Dagmar Honsové se to naplno projeví v polovině února.

Hluboko pod nulu se ale teploty propadnou už příští týden. "Při zmenšené oblačnosti mohou nejnižší ranní teploty klesat až k −15 stupňům a od poloviny příštího týdne budou zřejmě teploty zůstávat pod bodem mrazu i v odpoledních maximech," uvedla Honsová.

[chooze:article;value:488218]

Potvrzuje to i předpověď ČHMÚ. Vůbec nejchladnější dny nás čekají v první polovině nadcházejícího týdne, rtutě teploměrů ukážou okolo −3 stupňů. Od pondělí do středy navíc platí pro vybrané okresy výstraha před silným mrazem.

​"Nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb," radí ČHMÚ.

Polární vír přinese do Evropy kruté mrazy (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.