Udeří největší vedra letošního roku. Bude to dlouhé a nepříjemné, varuje ČHMÚ

[chooze:gallery;value:36995]

Milovníci vysokých teplot si tento týden přijdou na své. Na Česko totiž udeří zatím největší vedra v dosavadním průběhu léta. Meteorologové z ČHMÚ navíc upozorňují, že pro část území budou extrémní vedra i nepříjemně dlouhá. "Druhá polovina pracovního týdne bude obzvlášť nepříjemná kvůli vyšší vlhkosti," uvedl ČHMÚ na facebooku.

V pondělí ráno bylo nejtepleji na jižní Moravě, nejchladněji na severu a v údolích. Na jižní Moravě odborníci očekávají nejvyšší teploty i během odpoledne. Rtuť teploměru by se tam měla vyšplhat až na 34 °C, v úterý pak dokonce na 35 °C.

Nejteplejším dnem z celého týdne by měla být středa. "Nejtepleji bude pravděpodobně ve středu, kdy teplota na jižní Moravě vystoupí až na 36 °C," zdůraznili meteorologové na síti X. V Čechách se máme připravit na velkou vlhkost a s ní spojené nepříjemné dusno. Výraznější ochlazení podle ČHMÚ přijde až na přelomu tohoto a příštího týdne.

[chooze:article;value:568927]

ČHMÚ ale nevaruje jen před vysokými teplotami. Připravit bychom se měli také na lokální bouřky s intenzivními přívalovými srážkami. "O co budou bouřky lokálnější, o to mohou být i srážkově intenzivnější," řekli meteorologové. Vývoj bouřek bude navíc velmi chaotický a neorganizovaný.

V úterý se na jihozápadě a západě Čech mohou objevit odpoledne a večer první bouřky, které se na území Čech budou vyskytovat i ve středu. Ve čtvrtek už by měly zasáhnout celé území.

Téma podrobně rozebrala meteoroložka Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.