Udeří silné bouřky s přívalovým deštěm. Hrozí i krupobití, varuje ČHMÚ

Zatímco ve čtvrtek si Česko může na většině území odpočinou od intenzivního deště a bouřek, které ho trápily v první polovině týdne, v pátek bude počasí opět divoké. Od 11:00 totiž začne platit výstraha Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami. 

[chooze:article;value:522228]

​"Během dne se budou místy vytvářet bouřky, které budou ojediněle i silné, hlavně v pásu od Krušných hor až po Bílé Karpaty," uvádí ČHMÚ na síti X. Spolu s nimi dorazí přívalový déšť a mohou padat i menší kroupy. 

​Bouřky budou postupovat jen velmi pomalu k severu. Může v nich spadnout kolem 30 milimetrů za krátký čas. "V opakovaných bouřkách může napršet i kolem padesáti milimetrů. S nižší pravděpodobností přijdou i menší kroupy. Pásmo bouřek bude postupovat k severu, a tak se ve Slezsku objeví až později odpoledne," upřesňují meteorologové.

"Odpoledne a večer se vytvoří bouřky i v jihozápadních Čechách. Také už by pravděpodobně neměly být tak intenzivní, avšak vzhledem k nasycenosti území mohou mít hydrologický dopad v podobě lokálních zatopení či rychlé reakci hladin menších toků," doplnil ČHMÚ. 

Další bouřky meteorologové očekávají o víkendu. Ani čtvrtek však navzdory uklidňujícím slovům z úvodu textu nemusí být zcela klidným dnem.

Přestože byla vydána výstraha na silné bouřky až na pátek, ve čtvrtek se můžou bouřky s deštěm objevit na jihozápadě Čech. "Z meteorologického hlediska by neměly splnit kritéria pro výstrahu, ale půda je po předchozích srážkách v tomto regionu velmi silně nasycená a už 20 milimetrů srážek za hodinu stačí k tomu, aby došlo k lokálnímu zatopení nebo rychlé reakci menších toků," aktualizovali informace meteorologové v pátek odpoledne. 

O tom, jak bude, mluvila meteoroložka Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.