Udeřily velmi silné bouřky. Voda zaplavila obce na Šumavě i Vysočině

Varování před velmi silnými bouřkami platí od 11. hodin do pondělní třetí hodiny ráno pro celé Čechy a od nedělního večera také pro jih Moravy.

Pro severozápad Kraje Vysočina a jih Pardubického kraje dokonce meteorologové vyhlásili před 21. hodinou extrémní stupeň nebezpečí. Pro sever, východ a střed Moravy a Slezsko je pak v platnosti naopak jen žlutá výstraha s nižším stupněm nebezpečí. 

​​Meteorologové už dříve v tomto týdnu avizovali, že nedělní bouřky budou nebezpečné zejména kvůli intenzivním srážkám. Ty v uplynulých hodinách sužovaly zejména jižní a střední Čechy, ale také Vysočinu. 

Odpoledne dorazily na Vimpersko a Sušicko. "Vytvářejí se bouřkové buňky téměř bez pohybu nebo se pomalu rozšiřují k severovýchodu až východu na Strakonicko a Prachaticko," informoval ČHMÚ po druhé hodině odpolední. 

[chooze:article;value:569288]

​Před čtvrtou hodinou odpolední meteorologové oznámili, že Šumavu, konkrétně Stachy, zasáhla velmi intenzivní bouřka s úhrny přes 80 mm, což předčilo očekávání. "V místě jsou velké škody. Na Zbirožsku pak spadlo dle radarových odhadů i kolem 100 mm. Bouřky se vyvíjí i ve východních částech Čech a i nadále budou mít potenciál pro velmi vysoké srážkové úhrny," upozorňuje ČHMÚ. 

Jihočeští hasiči v souvislosti s bouřkou na Vimpersku a Strakonicku hlásí už přes 20 výjezdů. "V 16 případech jsme čerpali vodu (několikrát ve Stachách a Vimperku, dále Lažiště, Výškovice, Prachatice, 2x Strakonice a Řepice). Spadlé stromy byly v Lenoře, Zdíkovci, Lštění, Kratušíně, Předslavicích a Sedlici. V obci Vicemili jsme monitorovali hráz rybníka a ve Strakonicích vytahovali z vody pod mostem uvízlé auto," uvedli přes půl pátou odpoledne na síti X. 

Ve Zbirohu v Plzeňském kraji voda zaplavila silnici a také tamní čerpací stanici. Voda se objevila také na dálnici D5, kde měla u Rudné u Prahy zatopit jeden jízdní pruh směrem na Plzeň a podobná situace nastala i na dálnici D10.

Silně pršelo také přímo v Praze. Voda se valila například ulicemi v Motole. "Z důvodu silného deště zasahujeme v současné době u 13 událostí na severozápadě Prahy, zejména se jedná o odčerpávání vody ze sklepů a komunikací," uvedli před 17. hodinou na síti X pražští hasiči s tím, že u dvou událostí asistují také svým středočeským kolegům. Krátce po 19. hodině měli výjezdů už 90. Provoz muselo přerušit také pražské ruzyňské letiště.

[chooze:article;value:569951]

​Plné ruce práce měli i hasiči ve Středočeském kraji. "První událost, kterou ovlivnilo počasí, jsme zaznamenali krátce před půl čtvrtou odpoledne. Od té doby již středočeští hasiči vyjeli k 246 událostem. Z nich 236 bylo technických pomocí, nejvíce z nich bylo čerpání vody, a to 178 událostí," informovali před 19. hodinou na X. Dále vyjížděli například ke spadlým stromům.

"Nárůst událostí jsme zaznamenali nejdříve na Kladensku a postupně se přesouvaly blíže k Praze. Podle okresů jsou nejpostiženější Praha-východ (88 událostí), Praha-západ (68 událostí), Kladno (44 událostí), Mělník (25 událostí)," doplnili středočeští hasiči.

Velké množství srážek se projevilo i na některých vodních tocích. Volyňka na Prachaticku a Rokytka v Praze dosáhly prvního povodňového stupně. Na třetí povodňový stupeň pak vystoupal Pitkovický potok u středočeských Říčan a Botič v Jesenici u Prahy. "Vzestupy hladin očekáváme i na dalších tocích," upozorňují meteorologové.

Bouřky zamířily na Moravu

"Stanice na ruzyňském letišti naměřila za dvě hodiny 70 mm srážek. Bouřky se pozvolna objevují i ve výhodnějších oblastech výstrahy. V dalších hodinách hlavně pozor na Vysočině, východních Čechách a jihu Moravy," informoval ČHMU k večeru. To se také následně potvrdilo. Voda zaplavila například ulice Humpolce. Královéhradečtí hasiči zasahovali u třicítky událostí, hlavně čerpali vodu. Jejich jihomoravští kolegové měli k 21. hodině dvacítku výjezdů především kvůli popadaným stromům, nejvíce na Znojemsku a Brněnsku.

"Aktuálně silné bouřky postupují hlavně na východ Moravy a postupně zasáhnou i Slezsko. Mohou produkovat hlavně výraznější srážky," uvedli kolem 22:30 meteorologové. S postupem do Slezska bouřky podle nich zeslábnou a přinesou hlavně příjemný déšť a ochlazení.

Takhle vypadaly zaplavené silnice v Humpolci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.