Udženija: Peněz na sociální péči je všude málo. Ministerstvo neposílá dost

Hostem úterního pořadu Napřímo byla pražská politička Alexandra Udženija, která se jako náměstkyně primátora hlavního města věnuje sociální a zdravotní politice a také bydlení.

V poslední zmiňované sféře má přitom Praha velké nedostatky. To přiznává i Udženija. "Byty nejsou. Chybí dostupné nájemní bydlení," prohlásila. "Já se snažím, aby se stavělo. Jednám s developery, jak by bylo možné, aby i oni přispěli na trh s dostupným bydlením. Každý byt se počítá," sdělila ke své roli.

"Zrovna včera jsme na Radě hlavního města Prahy odsouhlasili nový projekt na Černém Mostě, kde vznikne 28 nových bytů, včetně bezbariérových," doplnila.

Ačkoliv je z vládní ODS, spolupráce s vládou prý zrovna hladká není. Problémem jsou hlavně finance. "Co se týká sociálních věcí, tam je věčný problém a vždycky bude, že ty finance jsou absolutně nedostačující. Hlavní město vydává ročně 4,6 miliardy na sociální péči a pouze dvě miliardy dostáváme od státu," postěžovala si.

[chooze:article;value:556991]

Plánuje se proto sejít přímo s ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). U stranického kolegy z ODS a ministra financí Zbyňka Stanjury už prý ale pochopení našla. "On ty argumenty chápe a říká, že ty peníze tady chybí," tvrdí.

Problémy jsou podle ní také v psychologické péči. Právě tu, a to zejména u dětí, považuje Udženija za svou hlavní prioritu. Za největší nedostatky v této oblasti označuje nízký počet psychologů a psychiatrů a roztříštěnost péče v Česku.

"Proto jsem se v minulém roce rozhodla, že udělám centrum duševního zdraví pro Pražany," tvrdí. Centrum chce provozovat ve spolupráci s organizací Dům tří přání, kterou podle jejích slov Praha na konci roku převezme "pod svá křídla" a přetvoří na příspěvkovou organizaci. První semináře v rámci projektu prý ale odstartovaly už letos na jaře.

Na podzim má pak začít program pro pediatry a hned v září se má otevřít speciální centrum duševního zdraví pro těhotné ženy a ženy po porodu v poliklinice Na Zeleném pruhu. Příští rok by se pak mělo otevřít centrum pro děti s poruchami autistického spektra a ambulance pro děti i s denním stacionářem. Součástí projektu budou také webové stránky a infolinka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.