Uhlí je dražší než loni, plyn ale zdražovat nemá. Češi se zásobují na zimu

I když počasí za okny zatím podzim teprve připomíná, do začátku topné sezony v Česku už nezbývá mnoho času. Lidé tak často mají poslední příležitost nakoupit si na zimu palivo ještě za letní ceny. Bez ohledu na to, jestli jde o uhlí, palivové dřevo či elektřinu.

Jednou z nejpopulárnějších surovin v Česku pro topení je hnědé uhlí. To je letos dražší než loni. Zatímco v roce 2022 průměrná cena hnědého uhlí dosahovala 618 korun za stokilogramovou várku, letos se ceny pohybují okolo 700 korun. Většina prodejců však uhlí prodává spíše levněji a průměrnou cenu vynášejí vzhůru prodejci, kteří si účtují i tisícovku za metrický cent.

Podobně je na tom i černé uhlí, jehož průměrná cena podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni činila 1 302 korun za metrák. V letošním roce se průměr pohybuje okolo 1 520 korun. Ani zde není však žádný problém najít prodejce, kteří své ceny nastavují na úrovni okolo 1 300 korun.

[chooze:article;value:518912]

Hlavní rozdíl mezi černým a hnědým uhlím je v jeho výhřevnosti. Černé je výhřevnější, čemuž také odpovídá dvakrát vyšší cena. Na druhou stranu ho lidé spálí méně. "Z pohledu poptávky je určitě oblíbenější hnědé uhlí, které je atraktivní svou cenou a jeho výhřevnost je srovnatelná s dřevěnými briketami. Nejoblíbenější je pak bílinské uhlí ořech 1 pro klasická kamna," sdělila mluvčí firmy Omnitop Kateřina Špunda.

Mezi nejvhodnějšími kritérii při nakupování uhlí je pověst samotného dodavatele. "Spotřebitel by se měl rozhodovat dle referencí výrobce či dodavatele. Také by si měl udělat povědomí o přibližné ceně uhlí na trhu. Zní to banálně, ale nejlépe uděláte, když dáte na rady sousedů, kteří používají fosilní paliva," dodala Špunda.

Oproti loňskému konci léta zdražilo i palivové dříví. Za jeden metr krychlový zaplatí lidé v průměru 1 192 korun. Loni touto dobou byla cena dřeva nižší téměř o dvě stě korun. Metr krychlový palivového dřeva tehdy průměrně přišel na 1 001 korun.

Pevná paliva budou mít pravděpodobně v dlouhodobém horizontu problém se zdražováním. "Obávám se, že cenová stabilita se nedá očekávat u žádného typu topení. Palivové dřevo bylo dlouho zdaleka nejlevnější po kůrovcové kalamitě, ale teď opět zdražuje. U uhlí zase musíme počítat s uhlíkovou daní 2025 a tam ta cena půjde také vzhůru," myslí si energetický expert Jiří Gavor.

[chooze:article;value:512064]

U plynu a elektřiny velmi záleží na dodavateli a na ceně, kterou si stanoví. Podle informací na srovnávacím portálu Ušetřeno.cz je možné elektřinu odebírat v ceně 3 180 korun za megawatthodinu. Existují však i extrémy, které prodávají elektřinu za 19 360 korun za megawatthodinu. Tam se však jedná o výjimky.

Naprostá většina dodavatelů elektřiny v Česku se vejde pod hranici pět tisíc za megawatthodinu. Pokud se podaří najít dodavatele, který nabízí megawatthodinu pod čtyři tisíce, je to výhodná koupě. "Nejlepší nabídky začínají od 3 700 až 3 800 korun na megawatthodinu," řekl Gavor.

Takovou nabídku navrhuje Gavor si i zafixovat. "Nyní je z čeho vybírat. Ceny jsou hluboko pod cenovým vládním stropem. Nejlepší je fixace nejvýše na jeden rok, protože ceny elektřiny budou pravděpodobně v dlouhodobém horizontu klesat, a za rok tak bude možné sjednat si ještě výhodnější fixaci," radí.

[chooze:article;value:519538]

Podobně jako s elektřinou je na tom i český trh s plynem. Nejlevnější dodavatelé dokáží domácnosti podle Ušetřeno.cz zásobit za cenu 1 349 korun za megawatthodinu, zatímco druhý konec žebříčku megawatthodinu plynu prodává za 8 712 korun.

Navzdory loňskému hrozivému nárůstu cen se letos nedá příliš očekávat, že by se situace opakovala. "U plynu jsme si už to nejhorší prožili. Jeho cena se bude do budoucna držet spíše na stávající úrovni bez velkých výkyvů. Žádné drama tam nečekám," doplnil Gavor.

Češi hromadně vykupují dřevo a uhlí. Dělají si zásoby i na dva roky (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.