Úklid trosek v České Třebové potrvá týdny. Na místo se nedostane technika

V neděli nad ránem narazil nákladní vlak jedoucí od Brna do stojící soupravy na překladišti v České Třebové. Obrovský náraz rozmačkal nebo vykolejil 19 vagonů a lokomotivu. Poškozené byly i odstavené vagony na sedmi souběžných kolejích. Odstraňování trosek je velmi náročná operace.

"V tuhle chvíli bych to viděl v řádech týdnů. Bude tam hodně práce pro řezání, trhací práce, oddělení těch kusů od sebe... To ten jeřáb nezvládne," odhaduje drážní hasič Jan Lána.

Základem je zajištění trakčního vedení a bran, které ho nesou. Některé jsou nakloněné, jiné se opírají o poničené vagony. "Naši drážní hasiči už provedli odstranění části vozu, nyní na místě pracují. Následně proběhne vybudování provizorního sloupu trakčního vedení, aby mohlo dojít ke zprovoznění alespoň po dvou kolejích," nastínila další postup mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

[chooze:article;value:531461]

​Problém je i v tom, že střet souprav se odehrál uprostřed spletitého překladiště. Na stovky tun trosek není v nejbližším okolí místo a těžká technika, včetně několika mohutných jeřábů, se bude mezi koleje velmi složitě umisťovat. Ve hře je i provizorní zasypání kolejí.

Kabinu strojvedoucího srážka úplně zdemolovala. Kdyby mašinfíra přibližně 200 metrů před nárazem v 80kilometrové rychlosti z lokomotivy nevyskočil, nepřežil by. I tak měl ohromné štěstí. Podle místních přeletěl hned troje koleje a dopadl mezi dva sloupy ve vzdálenosti deset metrů.

[chooze:article;value:531336]

Hrozí mu ale oplétačky s policií. "Orlickoústečtí kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," sdělila TV Nova mluvčí police pardubického kraje Andrea Muzikantová.  

Jisté je, že nákladní vlak projel na červenou. Podle zatím neověřených informací nefungovaly vlakové soupravě brzdy. Škoda je zatím odhadnuta na 150 milionů korun, při střetu se jedna osoba zranila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.