Uklízeč vypnul mrazák s drahocenným výzkumem. Otravovalo ho jeho pípání

Velmi drahou chybu udělal uklízeč v Rensselaerově polytechnickém institutu ve městě Troy v americkém státě New York. Otravovalo jej totiž pípání alarmu. Při uklízení laboratoře proto zmáčkl vypínač, kterým se otravného zvuku zbavil.

Jenže tím způsobil nevědomky celou řadu problémů. Zmáčknutím jediného tlačítka totiž vypojil i mrazák, který držel zkoumané vzorky při teplotě -80 stupňů Celsia, píše portál New York Post. Během chvilky teplota v mrazáku vystoupla na -30 stupňů.

Než si tak stačili výzkumníci všimnout, že mrazák není zapojený, bylo už příliš pozdě. Uklízeč takto zničil výzkum, na kterém strávili vědci přes dvacet let. Hodnota zničených vzorků se odhaduje na zhruba 22 milionů korun.

[chooze:article;value:505430]

Výzkum se údajně věnoval vývoji solárních panelů. Ty chtěli vědci vylepšit pomocí fotosyntézy, tedy procesu, díky kterému získávají rostliny energii ze slunečního světla. Šlo by tak o přelomovou technologii v rozvoji solární energie.

Celý incident se stal v roce 2020. V laboratoři se tehdy porouchal mrazák, kvůli čemuž v něm stoupla teplota asi o tři stupně. Vědci se rozhodli, že situace nebyla natolik vážná, aby spěchali s opravou, protože šlo o období covidové pandemie. Jako dočasné řešení proto v laboratoři umístili ceduli s varováním, že zvuk alarmu, který se rozezní, když teplota stoupne, je v pořádku. Platit to mělo do doby, než bude moci univerzita zajistit opravu mrazáku.

V laboratoři bylo také tlačítko, které zvuk alarmu mohlo krátkodobě umlčet. Jak píše CNN, tlačítko bylo označeno nápisem "K utišení zvuku můžete stisknout tlačítko na 5 až 10 sekund". Jenže uklízeč se spletl a místo toho stiskl vedlejší knoflík, který celé zařízení vypnul.

Uklízeč nebyl zaměstnancem univerzity. Místo toho pracoval pro externí firmu, kterou si najala. Právě s touto firmou se univerzita nyní soudí kvůli tomu, že nedostatečně vzdělala svého zaměstnance, který následkem toho omylem zničil cenný výzkum.

Konec štípancům od komárů. Vědci nalezli nový druh přírodního repelentu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.